if you want to remove an article from website contact us from top.

    a truly beautiful mind question answer

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get a truly beautiful mind question answer from screen.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind and Poem The Lake Isle of Innisfree

    Get Free NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 4 A Truly Beautiful Mind and Poem The Lake Isle of Innisfree, covering every question of the textbook Beehive.

    NCERT SolutionsNCERT Class 9NCERT Solutions Class 9 EnglishBeehive Chapter 4

    Previous Next

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind and Poem The Lake Isle of Innisfree

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind and Poem The Lake Isle of Innisfree NCERT Solutions Class 9 English Chapter 4 – Avail Free PDF

    Here, we have brought to you the most comprehensive and accurate NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 4 – A Truly Beautiful Mind and the Poem The Lake Isle of Innisfree, where we have answered each and every question of the textbook Beehive in the required detail. The NCERT Solutions for Class 9 English provided here will enhance students’ comprehension of all the chapters of the textbook. You can download these solutions in printable PDF format for free!

    Students search for reliable sources for getting solutions to their textbook questions. We are here to help you by offering 100% accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 9 that will prove to be highly beneficial in your learning journey. These NCERT Solutions have been crafted by our subject-matter experts, as per the standards set forth by the CBSE board.

    NCERT Solutions Class 9 English A Truly Beautiful Mind<NCERT Solutions Class 9 English The Lake Isle of Innisfree

    NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 4:- Download PDF

    Access Answers to NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

    Thinking about the TextQuestion 1. Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of them paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.

    (i) Einstein’s equation – 9

    (ii) Einstein meets his future wife

    (iii) The making of a violinist

    (iv) Mileva and Einstein’s mother

    (v) A letter that launched the arms race

    (vi) A desk drawer full of ideas

    (vii) Marriage and divorce

    Answer:

    (i) Einstein’s equation – 9

    (ii) Einstein meets his future wife – 7

    (iii) The making of a violinist – 3

    (iv) Mileva and Einstein’s mother – 10

    (v) A letter that launched the arms race – 15

    (vi) A desk drawer full of ideas – 8

    (vii) Marriage and divorce – 11

    Question 2. Who had these opinions about Einstein?

    (i) He was boring.

    (ii) He was stupid and would never succeed in life.

    (iii) He was a freak.

    Answer:

    (i) He was boring – Einstein’s playmates

    (ii) He was stupid and would never succeed in life – Einstein’s headmaster

    (iii) He was a freak – Einstein’s mother

    Question 3. Explain what the reasons for the following are.

    (i) Einstein leaving the school in Munich for good.

    (ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.

    (iii) Einstein seeing in Mileva an ally.

    (iv) What do these tell you about Einstein?

    Answer:

    (i) Einstein left the school in Munich for good because he disliked the school’s regimentation and often had arguments with his school teachers.

    (ii) Einstein wanted to study in Switzerland rather than in Munich because Switzerland was a city that was much more liberal than Munich.

    (iii) Einstein saw an ally in Mileva because just like him, she too was against ‘Philistines’ i.e. the people in Einstein’s family and at the university with whom he was constantly at odds.

    (iv) The above things tell us that Einstein was a very liberal person who liked freedom. He was a person who had his own view about life.

    Question 4. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?Answer: Einstein called his desk drawer at the patent office the ‘bureau of theoretical physics’. He called it so because he was secretly developing his own ideas and inventions related to physics.Question 5. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?Answer: Einstein wrote a letter to Franklin Roosevelt because he wanted to warn America that Germany had the ability to build and use an atomic bomb, which if exploded in a port, would destroy the entire port as well as some of the surrounding territory.Question 6. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?Answer: He was deeply shaken by the extent of destruction due to the bombing of Hiroshima and Nagasaki. He wrote a public missive to the United Nations and proposed the formation of a world government.Question 7. Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?Answer: The world remembers Einstein as a “world citizen” because he agitated for an end to the arms buildup and campaigned for peace and democracy in the world.Question 8. Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.

    [ ] Einstein publishes his special theory of relativity. [ ] He is awarded the Nobel Prize in Physics. [ ] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb. [ ] Einstein attends a high school in Munich. [ ] Einstein’s family moves to Milan. [ ] Einstein is born in the German city of Ulm. [ ] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva. [ ] Einstein dies. [ ] He provides a new interpretation of gravity. [ ] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school. [ ] He works in a patent office as a technical expert. [ ] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

    स्रोत : byjus.com

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4

    Free PDF download of step by step NCERT solutions for Class 9 English (Beehive) Chapter 4 - A Truly Beautiful Mind. All questions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 - A Truly Beautiful Mind

    NCERT Solutions

    NCERT Solutions for Class 9 En...

    Download PDF NCERT Solutions

    Popular Textbook Solutions

    CBSE ICSE State Boards Competitive Exams Important Concepts Other

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind - Free PDF Download

    Is this page helpful?

    Vedantu provides you with NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4. The study materials for the Beehive Class 9 Chapter 4 include simplified explanations with step-by-step discussions. We provide smart techniques to assist students with their exam preparations. In NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter A Truly Beautiful Mind, we provide answers according to the NCERT guidelines. Expert teachers have curated NCERT Solution for Class 9 English Beehive Chapter 4 according to the latest syllabus. You can download the NCERT Solutions PDF for free and prepare to top in your examinations.

    @[email protected]#=img=#

    Class 9 English Beehive Chapter 4

    1.1k views | 26 Nov 2021 2 Likes

    Recently Updated Pages

    Trade to Territory Class 8 Chapter 2 Social Science Notes - Revision Notes FREE Pdf

    NCERT Solutions (In Hindi) for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction

    NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 14 Biomolecules In Hindi

    NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 7 Jugs and Mugs - Free PDF

    NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes (Ex 5.1) Exercise 5.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling (EX 5.2) Exercise 5.2

    Trending pages

    NCERT Solutions for Class 10 Maths

    NCERT Solutions for Class 9 Maths

    NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 1 Vah Pakshee Jo

    NCERT Solutions for Class 8 Maths

    Matter in Our Surroundings - NCERT Solutions of Chapter 8 (Science) for Class 9

    Class 10 NCERT Solutions for Science Chapter 1 - Chemical Reactions and Equations

    NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter-1

    NCERT Solutions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 1 - Surdas ke Pad

    NCERT Solutions for Class 9 Science

    Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?

    Study without Internet (Offline)

    Download PDF

    Prepare better for CBSE Class 9

    Try Vedantu PRO for free

    LIVE classes with top teachers

    In-class doubt-solving

    Practice tests and quizzes

    Download PDF of NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 - A Truly Beautiful Mind

    Book your Free Demo session

    Get a flavour of LIVE classes here at Vedantu

    Vedantu Improvement Promise

    We promise improvement in marks or get your fees back. T&C Apply*

    Latest Vedantu courses for you

    Grade 9 | CBSE | SCHOOL | English

    Class 9 CBSE 2022-23

    Academic year 2022-23

    ENGLISH

    Unlimited access till final school exam

    School Full course for CBSE students

    500+ chapter specific short courses

    Maths Physics Chemistry Biology English Social Studies ₹9,000 per year Select and buy

    Related Questions on NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 - A Truly Beautiful Mind

    Question 1

    Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

    Question 2

    What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

    Access NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 – A Truly Beautiful Mind

    1. Here are Some Headings for Paragraphs in the Text. Write the Number(s) of the Paragraph(s) for Each Title Against the Heading. The First One is Done for You.

    1. Einstein’s Equation

    Ans: 9

    2. Einstein Meets his Future Wife

    Ans: 7

    3. The Making of a Violinist

    Ans: 3

    4. Mileva and Einstein’s Mother

    Ans: 10

    5. A letter that Launched the Arms Race

    Ans: 15

    6. A Desk Drawer Full of Ideas

    Ans: 8

    7. Marriage and Divorce

    Ans: 11

    2. Who Had These Opinions About Einstein?

    (i) He was Boring.

    Ans: Einstein was considered boring by his playmates.

    (ii) He was Stupid and Would Never Succeed in Life.

    Ans: Einstein's headmaster used to think that he was stupid and assumed he would never succeed in his life.

    (iii) He was a Freak.

    Ans: Einstein’s mother used to think that he was a freak.

    3. What are the Reasons for the Following:

    I. Einstein Leaving the School in Munich for Good.

    Ans:  Einstein used to hate his school’s regimentation in Munich therefore he left it for good.

    ii. Einstein Wanting To Study in Switzerland Rather Than in Munich.

    Ans: Switzerland was a more liberal city that’s why he wanted to study there rather than in Munich.

    iii. Einstein Seeing in Mileva an Ally.

    Ans: Mileva, just like Einstein himself, disapproved of the people who didn’t like art, literature or music, so he found an ally in her.

    स्रोत : www.vedantu.com

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

    NCERT Textbook QuestionsThinking about the Text(Page 50)

    Question 1.

    Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of the paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.

    Answers: Question 2.

    Who had these opinions about Einstein?

    He was boring.

    He was stupid and would never succeed in life.

    He was a freak. Answer: His playmates. A headmaster. His mother.

    More Resources for CBSE Class 9

    NCERT Solutions

    NCERT Solutions Class 9 Maths

    NCERT Solutions Class 9 Science

    NCERT Solutions Class 9 Social Science

    NCERT Solutions Class 9 English

    NCERT Solutions Class 9 Hindi

    NCERT Solutions Class 9 Sanskrit

    NCERT Solutions Class 9 IT

    RD Sharma Class 9 Solutions

    Question 3.

    Explain what the reasons for the following are:

    Einstein leaving the school in Munich for good.

    Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.

    Einstein seeing in Mileva an ally.

    What do these tell you about Einstein?

    Answers:

    Einstein left the school in Munich because he did not like the discipline of the school. He hated the school’s regimentation and often clashed with teachers.

    Albert’s parents moved to Milan and left their son with relatives. After prolonged discussion, Einstein got his wish to continue his education in German – speaking Switzerland. Actually, it was more liberal than Munich.

    Einstein saw in Mileva Marie an ally against the “Philistines”—those people in his family and at the university with whom he was constantly at odds. He found that she was a “clever creature”.

    These tell that Einstein was a genius and had the capabilities to achieve his targets. Moreover, he had his own view of life. He liked freedom too much.

    Question 4.

    What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

    Answer:

    Einstein called his desk drawer at the patent office the “bureau of theoretical physics”. Einstein was actually developing his own ideas in secret and his drawer had all the evidences which could reveal the secret.

    Question 5.

    Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

    Answer:

    With the emergence of Nazis in Germany,

    Einstein emigrated to the United States. It was the fact that the Nazis had the ability to develop the atomic bomb. It could destroy the whole world. So he warned Franklin D. Roosevelt in his letter.

    Question 6.

    How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?

    Answer:

    The atomic bomb devastated the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki. He was deeply shaken by the extent of the destruction and wrote a public missive to the United Nations.

    Question 7.

    Why does the world remember Einstein as a ‘world citizen’?

    Answer:

    The world remembers Einstein as a ‘world citizen’ because he believed in universal peace. When there was the rat race for becoming atomic power, he was worried about the aftermaths of the bomb. He was really a world citizen who was concerned with humanity.

    Question 8.

    Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.

    [ ] Einstein publishes his special theory of relativity.

    [ ] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

    [ ] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

    [ ] Einstein attends a high school in Munich.

    [ ] Einstein’s family moves to Milan.

    [ ] Einstein is bom in the German city of Ulm.

    [ ] Einstein joins a University in Zurich, where he meets Mileva.

    [ ] Einstein dies.

    [ ] He provides a new interpretation of gravity.

    [ ] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

    [ ] He works in a patent office as a technical expert.

    [ ] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

    Answers:

    [1] Einstein is bom in the German city of Ulm.

    [2] Einstein attends a high school in Munich.

    [3] Einstein’s family moves to Milan.

    [4] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

    [5] Einstein joins a University in Zurich where he meets Mileva.

    [6] He works in a patent office as a technical expert.

    [7] Einstein publishes his special theory of relativity.

    [8] He provides a new interpretation of gravitation.

    [9] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

    [10] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

    [11] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

    स्रोत : www.learncbse.in

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 7 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer