if you want to remove an article from website contact us from top.

    class 6 civics chapter 1 extra questions and answers

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get class 6 civics chapter 1 extra questions and answers from screen.

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Civics Chapter 1

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Social Science Civics Chapter 1 NCERT Extra Questions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type Question 1. Imagine if all the story-tellers and writers that you have heard and read so far were forced to live […]

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Civics Chapter 1

    September 7, 2019 by Bhagya

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Social Science Civics Chapter 1

    NCERT Extra Questions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type

    Question 1.

    Imagine if all the story-tellers and writers that you have heard and read so far were forced to live in a place where all people wore the same two colours red and white, ate the same food (may be potatoes!), took care of the same two animals, for example, the deer and the cat, and to entertain themselves played snakes and ladders. What kind of stories do you think they would write?

    Answer:

    First on red and white colour story.

    Second, potatoes and the men.

    Cat and deer story.

    Snakes and the laddar (ludo).

    Question 2.

    How is India a country of diversities?

    Answer:

    India is a land of diversities because of the following:

    People speak different languages.

    They eat different types of foods.

    They celebrate differents festivals.

    They practise different religions.

    Question 3.

    What are constant reminders of our rich traditions of respect for diversity?

    Answer: Songs and symbols.

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions Short Answer Type

    Question 1.

    How are history and geography tied in the cultural life of a region? Clarify with examples from Ladakh and Kerala.

    Answer:

    Kerala and Ladakh are different in terms of geographical features.

    Geography of Kerala made possible the cultivation of spices and rice.

    Its coastal location made fishing possible.

    Geography of Ladakh made possible the wool collection as a major occupation of the Ladakhi people.

    History of both the regions has seen similar cultural influences.

    Chinese and Arab Traders came to these regions and set up trading occupations there.

    Question 2.

    How is the influence of diverse cultures still in vogue?

    Answer:

    Influence of diverse cultures is still in vogue because of the following:

    Man’s life is on the move at present.

    We go from place to place and adopt the culture of new places where we live in.

    Our cultural traditions also undergo a change.

    We also adopt several things from our neighbourhood.

    Our daily life also changes accordingly.

    We also hear stories of other’s customs and traditions.

    Question 3.

    How was unity in diversity seen during the British rule in India?

    Answer:

    People of India have diverse cultures, customs, traditions and backgrounds.

    British took advantage of this diversity and ruled India for nearly 300 years.

    But the diverse people rose against the British as one nation. They showed unity in diversity and threw their rule from India.

    Man and woman from different cultures, customs, traditions and backgrounds came together to oppose the British.

    They took part in the freedom struggle.

    They went to jail together.

    They worked together to decide joint actions.

    They acted as one against the British.

    Ultimately they uprooted the British Empire from India and attained freedom in 1947.

    Question 4.

    Perhaps you have not noticed that there are several people in the locality where you live who are poor and who do not have enough to eat or wear and sometimes not even a place to live. This difference is not the same as the one we have seen earlier.

    This is not a difference but it is the question of inequality. How does inequality come?

    Answer:

    Inequality comes when there is a big gap between the haves and the have-nots.

    One has resources and opportunities in abundance while another does not have them at all.

    One lives in luxurious houses while another does not have even a place or jhoogi to live in.

    One spends extravagantly, another does not have enough to meet his both ends.

    Caste system is another example of inequality.

    Society has been divided into different groups on the basis of work done by the people.

    A potter’s son is a potter.

    A person engaged in one work could not think of another work done by others.

    This created inequality in the society.

    Question 5.

    From where people who write stories get their ideas?

    Answer:

    People who write stories get their ideas from all sorts of different places such as

    books real life their imagination.

    People living in forests chose writing about their fight and friendships with animals.

    Others wrote stories about love and honour describing kings and queens.

    Some people wrote their childhood memories of school and friends.

    Question 6.

    What does Jawahar Lai Nehru say in his book, ‘Discovery of India’ about unity in diversity?

    Answer:

    Jawahar Lai Nehru says that Indian unity is not imposed from outside.

    It was something deeper and within its fold.

    People practised the widest tolerance of beliefs, and customs.

    They acknowledged and encouraged variety.

    Unity in diversity exists in India.

    स्रोत : www.learncbse.in

    Class 6 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers Understanding Diversity

    Class 6 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers Understanding Diversity

    August 2, 2021 by Prasanna

    Understanding Diversity Class 6 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers Social Science CBSE Pdf free download are part of Extra Questions for Class 6 Social Science. Here we have given NCERT Extra Questions for Class 6 Social Science SST Civics Chapter 1 Understanding Diversity.

    You can also practice NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 1 Questions and Answers on LearnInsta.com.

    Class 6 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers Understanding Diversity

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions and Answer Civics Chapter 1 Very Short Answers Type

    Question 1.

    What do you mean by the word ‘diversity5?

    Answer:

    The people are dissimilar in various aspects like language, colour, height, food habits, clothes, living styles, customs, religions, regions, interest, culture, practices etc. This dissimilarity is called diversity.

    Question 2. Are we all similar? Answer:

    No, all are not similar. There are many differences existing in the society.

    Question 3.

    How is India a country of diversity?

    Answer:

    Languages, foods, festivals, religions, culture, customs are different. In this way, India is a country of diversities.

    Question 4.

    What are constant reminders of our rich traditions?

    Answer: Songs and symbols. Question 5.

    Give an example of diversity in India.

    Answer:

    The people of India, living in different parts, speak different languages.

    Question 7.

    Give one example of difference between Kerala and Ladakh.

    Answer:

    Kerala is a spices producer state while the Ladakh is sheep rearing region.

    Question 8.

    Which are the religions practised in Ladakh?

    Answer:

    Islam and Buddhism are practised in Ladakh.

    Question 9.

    Which are the religions practised in Kerala?

    Answer:

    Judism, Islam, Christianity, Hinduism and Buddhism are practised in Kerala.

    Question 10.

    What do you think Indian diversity is useful or harmful?

    Answer:

    Diversity of India is very useful for us. This diversity is beauty of India.

    Question 11.

    Who fought against the British rule?

    Answer:

    Men and women belonging from different regions, languages, religions, culture fought together

    against the British rule.

    Question 12.

    Who wrote our National Anthem?

    Answer:

    National Anthem was written by Rabindranath Tagore.

    Question 13.

    Who wrote the book “The Discovery of India”?

    Answer:

    “The Discovery of India” was written by our first Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru.

    Question 14.

    Where is Ladakh situated?

    Answer:

    Ladakh is situated in eastern part of Jammu and Kashmir.

    Question 15.

    What do you mean by ‘Kesar Saga’.

    Answer:

    This is the local version of the Tibetan national epic sung by both Muslims and Buddhists of Ladakh.

    Question 16.

    Where is Kerala situated?

    Answer:

    Kerala is state in the south-west comer of India. It is surrounded by the sea on one side and hills on the other.

    Question 17.

    What do you understand about ‘cheena-vala’?

    Answer:

    The fishing nets used in Kerala look exactly like the Chinese fishing net and are called ‘cheena-vala’.

    Question 18.

    How were the songs and flags used during the freedom struggle?

    Answer:

    They were used as a symbol of protest against the British by people.

    Question 19.

    What is the similarity between Kerala and Ladakh?

    Answer:

    Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions and Answer Civics Chapter 1 Short Answers Type

    Question 1.

    Which types of differences occur in the people?

    Answer:

    The people may be different on the basis of language, colour, height, food habits, clothes, living styles, customs, religions, regions, interest, culture, practices etc.

    Question 2.

    How does diversity exist in India?

    Answer:

    India is a country of much diversity. People of India speak different languages, have various types of food, celebrate different festivals, and practise different religions. Apart from it, we do many things that are similar.

    Question 3.

    What are the reasons for existing diversity in India?

    Answer:

    For a long time, people travelled from one place to another place for various reasons such as-trade, employment, droughts, wars, natural calamities etc. Due to the migration of people from one place to other places, their languages, food, music, customs, traditions become a mix of the new and old culture and from them came something new and different.

    Question 4.

    What was the thought of the British men?

    Answer:

    The British thought that they could divide Indians because of Indians’ diversity. But the Indians showed how they could be different and yet be united in their battle against the British.

    Question 5.

    Why is the sheep rearing special in Ladakh region?

    Answer:

    Sheep rearing is special in Ladakh region because they produce pashmina wool. This wool is prized and pashmina shawls cost a lot of money. People also eat meat and use milk of sheep.

    Understanding Diversity Class 6 Extra Questions and Answer Civics Chapter 1 Long Answers Type

    स्रोत : www.learninsta.com

    Understanding Diversity Extra Questions Chapter 1 Class 6 Civics

    Understanding Diversity Extra Questions Chapter 1 Class 6 Civics

    Understanding Diversity Extra Questions Chapter 1 Class 6 Civics

    15 Nov, 2020

    Understanding Diversity Extra Questions Chapter 1 Class 6 Civics

    Here you will find Chapter 1 Understanding Diversity Class 6 Civics Extra Questions that will help in understanding the chapter properly and going in depth of every topics. Extra Questions for Class 6 History will enhance your knowledge and boost marks in the examinations.

    Chapter 1 Understanding Diversity Very Short Answer Questions (VSAQs):

    1. Who was Ibn Battuta?

    Answer

    Islamic traveler of 14th century.

    2. How does historical and geographical factors influence the diversity of a region?

    Answer

    The geography and history affect the occupation, crops, food habits and the clothes.

    3. Where is Ladakh situated?

    Answer

    Eastern part of Jammu and Kashmir.

    4. Name the British General who was responsible for the Jallianwala Bagh massacre.

    Answer

    General Dyer.

    5. The other name of 'dzos’ is ______.

    Answer

    Yak- cows.

    6. What do you mean by ‘Cheena-vala’?

    Answer

    Fishing net.

    7. What do you mean by natural hazards?

    Answer

    Terrifying forces of nature.

    8. What is the meaning of “Cheenachatti”?

    Answer

    Frying pan.

    9. Name the language in which the rich and old traditional songs and poems of Ladakh were translated.

    Answer

    Tibetan language.

    10. What is the meaning of ‘Incredible India?

    Answer

    Too extraordinary and improbable to be believed making incredible claims.

    11. Who wrote the book ‘The Discovery of India’?

    Answer

    Pandit Jawaharlal Nehru.

    12. The name of the Tibetan national epic is the ______.

    Answer

    Kesar Saga.

    13. Which region produces Pashmina Wool.

    Answer

    Ladakh.

    14. Which are the two major languages spoken by the Indians?

    Answer

    Hindi and English.

    15. Who discovered the sea route to India?

    Answer

    Vasco Da Gama, the Portuguese explorer discovered sea route India in the year 1498 A.D.

    16. How many official languages are recognized by the Constitution of India?

    Answer

    There are 22 official languages that are recognized by the Indian Constitution.

    17. Who brought Christianity to India?

    Answer

    St. Thomas, in nearly 2000 years ago.

    18. Name the tribal group who rear sheep and goat in Ladakh?''

    Answer

    Changpas the tribals of Ladakh rear goat and sheep.

    Chapter 1 Understanding Diversity Short Answer Questions (SAQs):

    1. Define political inequality.

    Answer

    Political inequality is where people are not given the voting rights, freedom of speech and assembly, freedom to contest elections and so on.

    2. What does diversity add to our lives?

    Answer

    Diversity in art and literature, clothes, food, festivals, languages becomes the part and parcel of our lives. Thus, it gives a new outlook to the people about the rich heritage of India.

    3. What do you mean by inequality?

    Answer

    Inequality means the unavailability of resources and opportunities for different people. The caste system is an example of inequality. Inequality has various forms like economic inequality and social inequality. Economic inequality comprises all disparities in the distribution of economic assets and income. Social inequality refers to a lack of social equality, where individuals in a society do not have equal social status, adequate provisions of healthcare facilities etc.

    4. Define Diversity.

    Answer

    Diversity means “variety” and “being different”. It is a product of different geography, culture and history. Diversity is more than just tolerating the differences. It is respecting and understanding the varying differences among individuals in society.

    5. What is sung by both Muslims and Buddhists together in Ladakh?

    Answer

    Local versions of the Tibetan national epic the Kesar Saga are performed and sung by both Muslims and Buddhists.

    6. What is the theme of the book the “Discovery of India”?

    Answer

    The book gives a complete view of Indian history, philosophy and culture. Pandit Jawaharlal Nehru studied the history of India starting from the Indus civilization to Aryans invasion and then to the British rule. The effect of these people on Indian culture and their incorporation to Indian society was examined in the book.

    7. What is a famine? Mention any two great famines of India?

    Answer

    Famine is a phenomenon in which a large percentage of populations of a country are undernourished. It is usually associated with crop failure. The two great famines that India experienced were the first Bengal famine, 1770 and the second Bengal famine of 1943.

    8. What is the significance of the colour and chakra of Indian National Flag?

    Answer

    The saffron colour indicates renunciation of disinterestedness(impartial). The white in the centre marks the path of truth to guide our conduct. The green shows our relation to soil, to the plant life here on which all other life depends. The Ashoka wheel in the centre is the wheel of law of dharma.

    स्रोत : www.studyrankers.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 6 month ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer