if you want to remove an article from website contact us from top.

    class 9 english chapter 2 question answer the road not taken

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get class 9 english chapter 2 question answer the road not taken from screen.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 1

    Free PDF download of step by step NCERT solutions for Class 9 English (Beehive) Chapter 1 - The Road Not Taken (Poem). All questions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

    Class 9 English NCERT Solutions for Chapter 1

    Is this page helpful?

    Get an in-depth understanding of detailed solutions to textbook questions by referring to NCERT Solutions for Class 9 English Beehive The Road Not Taken. With these solutions, students can access the precise and simplest answers to all the questions given in the textbook. The solutions ensure a smooth plus effective knowledge of all the advanced concepts discussed in the chapter.

    You can also Download Maths NCERT Solutions Class 9 to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations. Science Students who are looking for NCERT Solutions for Class 9 Science will also find the Solutions curated by our Master Teachers really Helpful.

    @[email protected]#=img=#

    Class 9 English Chapter 1

    2.2k views | 23 Nov 2021 5 Likes

    Recently Updated Pages

    Trade to Territory Class 8 Chapter 2 Social Science Notes - Revision Notes FREE Pdf

    NCERT Solutions (In Hindi) for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction

    NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 14 Biomolecules In Hindi

    NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 7 Jugs and Mugs - Free PDF

    NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes (Ex 5.1) Exercise 5.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling (EX 5.2) Exercise 5.2

    Trending pages

    NCERT Solutions for Class 10 Maths

    NCERT Solutions for Class 9 Maths

    NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 1 Vah Pakshee Jo

    NCERT Solutions for Class 8 Maths

    Matter in Our Surroundings - NCERT Solutions of Chapter 8 (Science) for Class 9

    Class 10 NCERT Solutions for Science Chapter 1 - Chemical Reactions and Equations

    NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter-1

    NCERT Solutions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 1 - Surdas ke Pad

    NCERT Solutions for Class 9 Science

    Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?

    Study without Internet (Offline)

    Download PDF

    Prepare better for CBSE Class 9

    Try Vedantu PRO for free

    LIVE classes with top teachers

    In-class doubt-solving

    Practice tests and quizzes

    Download PDF of NCERT Solutions for Class 9: The Road Not Taken

    Book your Free Demo session

    Get a flavour of LIVE classes here at Vedantu

    Vedantu Improvement Promise

    We promise improvement in marks or get your fees back. T&C Apply*

    Latest Vedantu courses for you

    Grade 9 | CBSE | SCHOOL | English

    Class 9 CBSE 2022-23

    Academic year 2022-23

    ENGLISH

    Unlimited access till final school exam

    School Full course for CBSE students

    500+ chapter specific short courses

    Maths Physics Chemistry Biology English Social Studies ₹7,000 per year Select and buy

    Access NCERT Solutions for Class 9 English Poem- The Road Not Taken

    Thinking About the Poem

    1. Where does the traveler find himself? What problem does he face?

    Ans: The traveler finds himself standing at the fork of the road in a yellow wood. He needs to decide which road to choose, and he stands at the fork analyzing his dilemma.

    2. Discuss what these phrases mean to you:

    (i) A yellow wood

    Ans: Yellowwood symbolizes the autumn season in the forest. Autumn represents the shedding of the old and the dead leaves on the tree withers away. It also refers to the old age in human life where he loses all his physical abilities, preparing to ascend to the next stage.

    (ii) It was grassy and wanted wear

    Ans: It conveys that the road was full of undisturbed vegetation because it was a less traveled one. The poet personifies the road by saying ‘wanted wear.’ It could imply the road wanted to be explored or traveled by visitors, which it was not.

    (iii) The passing there

    Ans: The phrase is used to address the other path that is frequently traveled by the visitors. He addressed the road as secondary as he was keener to explore the road with outgrown vegetation.

    (iv) Leaves no step had trodden black

    Ans: The poet uses the phrase to describe the untouched state of the path. After walking over the leaves their edges turn black which was not the case here. He went on a walk early in the morning, and one had walked on either of the roads, and leaves from the trees lay fresh on them.

    (v) How way leads on to way

    Ans: The phrase tells us about the poet's desire to try both the roads and see the destination. But he soon realizes how one way will lead to another until one is extremely far from where they started. All the decisions in life pave the way for a new one and help us create our life journey, unique for everyone.

    3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them

    (i) In stanzas two and three?

    Ans: In stanza two, the poet explained the physical difference in the roads. One road was frequently traveled by and had a clear path with less vegetation while the other path was covered with vegetation, was not stepped on, and was used often.

    स्रोत : www.vedantu.com

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken.

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken.

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 1 The Road Not Taken

    NCERT Textbook Questions

    Beehive Class 9 Chapter 2 Pdf

    Thinking about the poem (Page 16)I.

    Question 1.

    Where does the traveller find himself?

    What problem does he face?

    Answer:

    The traveller finds himself at a point where two roads diverge. His problem is to decide on which road he should walk.

    Question 2.

    Discuss what these phrases mean to you.

    a yellow wood

    it was grassy and wanted wear

    the passing there

    leaves no step had trodden black

    how way leads on to way

    Answer:

    A forest in the autumn season.

    The road was grassy because it was a less travelled road. It wanted people to move on it.

    It implies walking on the road.

    It means the leaves had not been crushed under the feet of travellers.

    How one road leads to another?

    More Resources for CBSE Class 9

    NCERT Solutions

    NCERT Solutions Class 9 Maths

    NCERT Solutions Class 9 Science

    NCERT Solutions Class 9 Social Science

    NCERT Solutions Class 9 English

    NCERT Solutions Class 9 Hindi

    NCERT Solutions Class 9 Sanskrit

    NCERT Solutions Class 9 IT

    RD Sharma Class 9 Solutions

    Question 3.

    Is there any difference between the two roads as the poet describes them?

    in stanzas two and three?

    in the last two lines of the poem?

    Answer:

    There is no difference between the two roads in stanzas two and three

    In the last two lines of the poem the poet tells that the road he opted for is less travelled.

    Question 4.

    What do you think the last two lines of the poem mean? (Looking back, does the poet regret his choice or accept it?)

    Answer:

    The last two lines have the quintessence of the poem. The poet expresses his opinion that it becomes difficult for a normal human being to change his/her decision. The poet intends to walk on the first road but he couldn’t do so because life does not offer multiple chances to choose. The decision taken may mar one’s future or lead one to success. It makes all the differences. He now repents for not getting a chance to travel on the first road.

    II.

    Question 1.

    Have you ever had to make a difficult choice (or do you think you will have difficult choices to make)? How will you make the choice (for what reasons)?

    Answer:

    Such situations occur in everyone’s life. In today’s world people have numerous alternatives. But the decision should be taken after considering all the ins and outs of the situation. We must ruminate over the disadvantages also.

    Students can write their own experiences.

    Question 2.

    After you have made a choice do you always think about what might have been, or do you accept the reality?

    Answer:.

    One should live in the present and not in the past. The philosophy of ‘is’ is the key to attaining success. Life is not a bed of roses. Its hurdles are to be crossed bravely. One must not feel nervous and get dejected in the trying circumstances. On some instances, one needs to be confident about the choice he/she makes.

    Additional QuestionsShort answer type questions

    Question 1.

    What was the poet’s dilemma?

    Answer:

    The poet was standing before the two roads. He had to decide which one would lead him to success. It was not easy for him to decide. So he stood there and introspected. Out the two options, he had to choose the one. Of course, it was not an easy choice.

    Question 2.

    What was the poet’s opinion about both the roads?

    Answer:

    The poet opined that both the roads were same. They were equally travelled and there was no difference between them. So he got confused. It was difficult to decide which road would be more convenient and comfortable. He wanted to choose the one that would take him to his intended destination.

    Question 3.

    What do the roads represent?

    Answer:

    The roads represent the problem of decision-making. Human beings suffer because of their choices and decisions. They find themselves in such situations at every step in their lives. Out of the available options, they have to choose the one that may take them to their destination. The choice decides the outcome in life.

    Question 4.

    Did the poet take his decision haphazardly?

    Answer:

    No, he speculated and brooded over the situation. He took this decision after a lot of contemplation. He did not take this decision haphazardly. No doubt, he was a bit confused. After all, it was not quite easy to make the right choice. But he exercised his option after much contemplation.

    Question 5.

    Why did the poet choose that road?

    Answer:

    The poet chose that road because it was less travelled. He wanted to do those activities which had not been done by anyone earlier. The poet didn’t seem to be interested in choosing a much trodden path of life. Avoiding the popular rat-race, he opted for the option that broke fresh grounds.

    स्रोत : www.learncbse.in

    NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 2

    FREE NCERT Solutions for class 9 English, Chapter 2 - The Road Not Taken Poem from NCERT Textbook (Beehive Ncert Solutions 2021).

    NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 2 - The Road Not Taken Poem

    DOWNLOAD PDF

    Share with your friends Share Share twitter

    NCERT Solutions Class 9 English

    The Road Not Taken Poem

    NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 2 The Road Not Taken Poem are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for The Road Not Taken Poem are extremely popular among Class 9 students for English The Road Not Taken Poem Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 9 English Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 9 English are prepared by experts and are 100% accurate.

    Page No 16:

    Question 1:

    1. Where does the traveler find himself? What problem does he face?

    2. Discuss what these phrases mean to you.

    (i) A yellow wood

    (ii) It was grassy and wanted wear

    (iii) The passing there

    (iv) Leaves no step had trodden black

    (v) How way leads on to way

    3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them

    (i) in stanzas two and three?

    (ii) in the last two lines of the poem?

    4. What do you think the last two lines of the poem mean? (Looking back, does the poet regret his choice or accept it?)

    ANSWER:

    1. The traveller finds himself at a forked road while travelling in a yellow wood. He faces the problem of choosing between the two roads as he could not travel both at the same time.

    2.(i) The phrase ‘a yellow wood’ signifies the autumnal setting of the poem.

    (ii) The grass on the road that the poet decides to take was still afresh and the road seemed less worn out. This implies that not many people had walked on it.(iii)This refers to the people passing through that road.(iv) This means that there were no footmarks on the leaves strewn on the paths since nobody had walked on them.(v) Here, the poet refers to the fact that one road always leads on to another and so on.

    3. (i) In stanzas two and three, the poet, vaguely expresses the similarities but at the same time, tries to determine the differences between the two roads. He says that although the second road seemed 'just as fair' and almost as same worn-out as the first yet it was somehow the 'better claim' since it was still afresh and less-trodden. That morning, both the roads were equally strewn with leaves that had not yet been trampled by the travellers.

    (ii) According to the last two lines of the poem, one of the two road was 'less travelled by' than the other and the poet's decision to walk on this road made all the difference in his life.

    4. In the last two lines, the poet says that he chose the less-trodden road and that this choice made all the difference in his life. Whether he regrets his choice or accepts it is ambiguous. The poet uses word ‘difference’, which does not clarify the implication, whether good or bad. However, the word 'sigh' suggests that the decision was possibly more of regret than satisfaction.

    Page No 16:

    Question 2:

    1. Have you ever had to make a difficult choice (or do you think you will have difficult choices to make)? How will you make the choice (for what decisions)?2. After you have made a choice do you always think about what might have been, or do you accept the reality?

    ANSWER:

    1. No, I have never been in a situation in which I had to make a difficult choice. But I think the time will come when I will have to choose a stream, among science, commerce and humanities, after tenth grade. This decision will be a crucial one as it will determine my career prospects in future. I will make this decision on the basis of my interests as well as my aspirations and future goals in life.

    (A model answer has been provided for students' reference. It is strongly recommended that students prepare the answer based on their own experience and understanding.)

    2. Having made a choice, I accept the reality. Reconsidering a decision or contemplating over it is not a positive approach towards life. Such thoughts never allow us to be happy with what we have gained from our decision. Therefore, I believe in sticking to my decisions.

    (A model answer has been provided for students' reference. It is strongly recommended that students prepare the answer based on their own experience and understanding.)

    View NCERT Solutions for all chapters of Class 9

    LOGIN or

    CREATE A FREE ACCOUNT

    स्रोत : www.meritnation.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 5 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer