if you want to remove an article from website contact us from top.

    class 9 english poem a slumber did my spirit seal

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get class 9 english poem a slumber did my spirit seal from screen.

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal.

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal.

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem Chapter 10 A Slumber Did My Spirit Seal

    NCERT textbook questionsThinking about the poem (Page 136)

    Question 1.

    “A slumber did my spirit seal”, says the poet. That is, a deep sleep ‘closed off’ his soul (or mind). How does the poet react to his loved one’s death? Does he feel deep sense of grief? Or does he feel a great peace?

    Answer:

    The poet is shocked and surprised at the death of his loved one. It feels painful. Death does not make anyone feel good. It is always associated with misery.

    Question 2.

    The passing of time will no longer affect her, says the poet. Which lines of the poem say this?

    Answer:

    “She seemed a thing that could not feel the touch of earthly years”.

    More Resources for CBSE Class 9

    NCERT Solutions

    NCERT Solutions Class 9 Maths

    NCERT Solutions Class 9 Science

    NCERT Solutions Class 9 Social Science

    NCERT Solutions Class 9 English

    NCERT Solutions Class 9 Hindi

    NCERT Solutions Class 9 Sanskrit

    NCERT Solutions Class 9 IT

    RD Sharma Class 9 Solutions

    Question 3.

    How does the poet imagine her to be, after death? Does he think of her as a person living in a very happy state (a ‘heaven’)? Or does he see her now as a part of nature? In which lines of the poem do you find your answer?

    Answer:

    The poet imagines her to be an inseparable part of nature. No, he does not think so because ‘heaven’ is not a dead thing. It is shown in the line ‘Rolled round in earth’s diurnal course/With rocks and stones and trees’.

    Additional questions solvedShort answer type questions

    Question 1.

    What happened to the poet’s beloved?

    Answer:

    The poet’s beloved was dead. She was not alive now. The poet remembers her beloved through the poem. Her death has sealed or made her spirit peaceful. Her death has ended all human fears. She was no more and was beyond the mortal earthly touch.

    Question 2.

    How does she become an inseparable part of nature?

    Answer:

    She becomes an integral part of nature. She is trapped under the surface of the earth and is rolled round in earth’s course with rocks, stones and trees. She is rolling round in earth’s diurnal course. Actually, she has become one with nature or inseparable part of it.

    Question 3.

    Is she visible? If not, why not?

    Answer:

    No, she is not visible because she is no more. She cannot be perceived with eyes. The poet can visualize her through his soul. She has become a part of the earth’s diurnal course. She has become one with rocks, stones and trees.

    Question 4.

    How will time not affect the poet’s beloved?

    Answer:

    The poet’s beloved is dead and a dead thing becomes immortal. It is a universally accepted fact that immortality is not affected by time or the physical world. She cannot hear or see. She has gone beyond the physical world. She is beyond the touch of earthly years now. She has become a part of nature’s diurnal course.

    Question 5.

    How does the poet react to his beloved’s death?

    Answer:

    The death of the poet’s beloved is so sudden and unexpected that his mind as well as his body seems to be closed off. A deep slumber has taken hold over him. His spirit seems to be sealed. He has lost touch of earthly consciousness. Her death has cut him off from all earthly fears. A deep slumber has engulfed all his wordly feelings.

    Question 6.

    How does the poet imagine her beloved to after her sudden and untimely death?

    Answer:

    Now his beloved is no more a part of this mortal world. She would be beyond the touch of earthly years. She is beyond the action and reaction of all five senses and the earthly body. However, she will become an inseparable part of nature. She will be rolling round in earth’s diurnal course. She will become one with rocks, stones and trees.

    Long answer type questions

    Question 1.

    Give a brief analysis of the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’ in your own words.

    Answer:

    In the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’ the poet describes his beloved after her death. In the first stanza, the poet says that the death of his beloved made him very depressed. He says that his beloved has now become a non-living thing which cannot feel the touch of anything on the earth. In the second stanza, he says that his beloved has no motion. She can neither hear any sound nor can she see any thing. She is trapped under the earth and revolves with rocks, stones and trees.

    Question 2.

    How does the poet react to the untimely, sudden and shocking death of his beloved? What does he imagine her to be after her death?

    Answer:

    The sudden and untimely death of his beloved leaves the poet stunned. It is not easy to express the poet’s feelings in words. Actually, a deep slumber ‘sealed’ his spirit. He fell as if he were in deep sleep. This deep sleep seems to have closed off his body and soul. She is no more and will not be affected by the earthly years as well as by the touch of five physical senses. She will feel no motion, movement or force. Nor will be able to hear or see. Yet she will become an in separable part of nature. Physical death doesn’t mean that will be condemned to an everlasting death. No, she will roll round in earth’s diurnal course. She will become one with rocks, stones and trees.

    स्रोत : www.learncbse.in

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10

    Free PDF download of step by step NCERT solutions for Class 9 English (Beehive) Chapter 10 - A Slumber Did My Spirit Seal (Poem). All questions are explained by the expert English teacher and as per NCERT (CBSE) guidelines.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 - A Slumber Did My Spirit Seal

    NCERT Solutions

    NCERT Solutions for Class 9 En...

    Download PDF NCERT Solutions

    Popular Textbook Solutions

    CBSE ICSE State Boards Competitive Exams Important Concepts Other

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 - A Slumber Did My Spirit Seal PDF Download

    Is this page helpful?

    Class 9 English Beehive is a collection of beautiful poems. One of the best poems that you will study in this book is ‘A Slumber Did My Spirit Seal Class 9’. It is written by William Wordsworth, one of the greatest poets of all time. This poem depicts the grieving state of the poet when he lost his love. This poem depicts the deepest sorrow of his love’s death and the realization of the reality of the world. NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter A Slumber Did My Spirit Seal PDF is available for free download on Vedantu.

    The poem shows how unbearable the loss of love was, for the poet. The bitterness of losing someone close to heart is what you will find in this beautiful poem. The NCERT Solutions for Class 9th English A Slumber Did My Spirit Seal will help students to understand the message of the poem and will also help them to analyze the appropriate answer pattern for CBSE Class 9 English.

    Download NCERT Solutions for Class 9 Maths and Class 9 Science NCERT Solutions from Vedantu, which are curated by master teachers.

    Recently Updated Pages

    Trade to Territory Class 8 Chapter 2 Social Science Notes - Revision Notes FREE Pdf

    NCERT Solutions (In Hindi) for Class 12 Biology Chapter 3 Human Reproduction

    NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 14 Biomolecules In Hindi

    NCERT Solutions for Class 2 Maths Chapter 7 Jugs and Mugs - Free PDF

    NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes (Ex 5.1) Exercise 5.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling (EX 5.2) Exercise 5.2

    Trending pages

    NCERT Solutions for Class 10 Maths

    NCERT Solutions for Class 9 Maths

    NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 1 Vah Pakshee Jo

    NCERT Solutions for Class 8 Maths

    Matter in Our Surroundings - NCERT Solutions of Chapter 8 (Science) for Class 9

    Class 10 NCERT Solutions for Science Chapter 1 - Chemical Reactions and Equations

    NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter-1

    NCERT Solutions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 1 - Surdas ke Pad

    NCERT Solutions for Class 9 Science

    Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?

    Study without Internet (Offline)

    Download PDF

    Prepare better for CBSE Class 9

    Try Vedantu PRO for free

    LIVE classes with top teachers

    In-class doubt-solving

    Practice tests and quizzes

    Download PDF of NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 - A Slumber Did My Spirit Seal

    Book your Free Demo session

    Get a flavour of LIVE classes here at Vedantu

    Vedantu Improvement Promise

    We promise improvement in marks or get your fees back. T&C Apply*

    Latest Vedantu courses for you

    Grade 9 | CBSE | SCHOOL | English

    Class 9 CBSE 2022-23

    Academic year 2022-23

    ENGLISH

    Unlimited access till final school exam

    School Full course for CBSE students

    500+ chapter specific short courses

    Maths Physics Chemistry Biology English Social Studies ₹7,000 per year Select and buy

    Access NCERT Solutions for English Chapter 10 – A Slumber Did My Spirit Seal

    1. “A slumber did my spirit seal,” says the poet. That is, a deep sleep ‘closed off’ his soul (or mind). How does the poet react to his loved one’s death? Does he feel bitter grief? Or does he feel great peace?

    Ans: At the death of his loved one, the poet's mind and soul are devoid of any human fears or sensations. He has the impression that his intellect has been numbed by a profound slumber that prevents him from feeling either bitter anguish or wonderful peace. He only thinks about what his loved one must be going through after death, describing how she remains still on her deathbed.

    2. The passing of time will no longer affect her, says the poet. Which lines of the poem say this?

    Ans: “She seemed a thing that could not feel

    The touch of earthy years.”

    The poet uses these phrases to illustrate how the passage of time will no longer influence his loved one.

    3. How does the poet imagine her to be after death? Does he think of her as a person living in a very happy state (a ‘heaven’)? Or does he see her now as a part of nature? In which lines of the poem do you find your answer?

    Ans: According to the poet, Death has turned his loved one into a part of nature. He imagines her buried in the dirt, rolled by its everyday motions like other natural objects like stones, rocks, and trees. The poem's concluding words, "Rolled round in earth's diurnal motion, With rocks and stones and trees," reveal the poet's imagination.

    Summary of Class 9 English Chapter a Slumber Did My Spirit Seal

    स्रोत : www.vedantu.com

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem A Slumber Did My Spirit Seal PDF

    Free NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Poem (Chapter 10) - A Slumber Did My Spirit Seal are available here. Download the best answers here in PDF.

    NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Poem - A Slumber Did My Spirit Seal

    Get here the NCERT Solutions for Class 9 English Poem - A Slumber Did My Spirit Seal. Find here the best and the most appropriate answers to make learning easy for you.

    Gurmeet Kaur

    Updated: May 22, 2020 18:47 IST

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem A Slumber Did My Spirit Seal

    NCERT Solutions for Class 9 English Poem (Chapter 10) - A Slumber Did My Spirit Seal are the best to enhance your learning ability and develop an interest in the subject. We have provided here easy and appropriate answers to all the questions given at the end of the Class 9 Poem A Slumber Did My Spirit Seal. These solutions will enable students to complete their homework assignments properly and help them in the preparation of their English exam. All the questions and answers can be downloaded in PDF format to use as and when required.

    Check below the NCERT Solutions for Class 9 English Poem of Chapter 10:NCERT SolutionsClass 9 English BeehivePoem - A Slumber Did My Spirit SealNCERT Class 9 Beehive Page No.  136Thinking about the Poem1. “A slumber did my spirit seal,” says the poet. That is, a deep sleep ‘closed off’ his soul (or mind). How does the poet react to his loved one’s death? Does he feel bitter grief? Or does he feel a great peace?Answer:

    The poet is shocked at the death of his loved one and feels great pain.

    He does not feel bitter grief that he could shed out in the form of tears. He just looked at her and wondered how she looked and what she would experience later. He did not feel any fear.

    Instead, he feels a sense of peace as he has realised that after death she has become a part of nature. She is now beyond the life's trials.

    Also Check: CBSE Class 9 English Syllabus (Latest)2. The passing of time will no longer affect her, says the poet. Which lines of the poem say this?Answer:

    The lines “She seemed a thing that could not feel, The touch of earthy years.” of the poem show that the passing of time will no longer affect her.

    3. How does the poet imagine her to be, after death? Does he think of her as a person living in a very happy state (a ‘heaven’)? Or does he see her now as a part of nature? In which lines of the poem do you find your answer?

    Related Stories

    Answer:

    No, the poet does not think of her living in 'heaven' after her death. Instead, he thinks that after being buried in the earth, she has become a part of nature and is moving around with the earth in its daily rotation like the rocks, stones and trees.

    The lines of the poem which reflect these feelings of the poet are:

    Rolled round in earth’s diurnal course

    With rocks and stones and trees.

    You may download all these NCERT Solutions in PDF from the following link:Download NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Poem 10Check other NCERT Solutions for Class 9:NCERT Solutions for Class 9 MathematicsNCERT Solutions for Class 9 ScienceNCERT Solutions for Class 9 Social Science

    Try this Amazon shopping trick while you still can

    Capital One Shopping

    | Sponsored

    Wall Street Millionaire Warns: “Move Your Money By Dec. 1"

    VisionaryProfit | Sponsored

    Susan Boyle is now so thin and looks beautiful!

    Cars&Yachts | Sponsored

    Donatella Versace Takes Off Her Makeup And This Is How She Really Looks

    Cash Roadster | Sponsored

    20-piece Signature Cast Iron Cookware-Only $19.99 today-Make it easy to make any cuisine!

    On Clearance!Only $19.99 today! 30-day money back guarantee!While supplies last!

    Shobing-Online Clearance Store

    | Sponsored

    Jennifer Grey Is Probably The Most Beautiful 61 Year Old Woman

    News Sharper | Sponsored

    Holiday shopping on a budget? This hack can help you save!

    Capital One Shopping

    | Sponsored

    No better time to invest in a new language

    Babbel | Sponsored

    Meghan Markle's No Makeup Photo: Her Real Face Is Quite Different

    Doctor Report | Sponsored

    20-piece Signature Cast Iron Cookware-Only $19.99 today

    On Clearance!Only $19.99 today! 30-day money back guarantee!While supplies last!

    Shobing-Online Clearance Store

    | Sponsored

    Related Categories

    CBSE Class 9 Study Material

    CBSE Study Material

    NCERT Solutions for Class 9

    CBSE Class 9

    स्रोत : www.jagranjosh.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 14 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer