# from a wholesaler, santosh bought 400 eggs for rs 1500 and spent rs 300 on transport. 50 eggs fell down and broke. he sold the rest at rs 5 each. did he make a profit or a loss? how much?

### Mohammed

Guys, does anyone know the answer?

get from a wholesaler, santosh bought 400 eggs for rs 1500 and spent rs 300 on transport. 50 eggs fell down and broke. he sold the rest at rs 5 each. did he make a profit or a loss? how much? from screen.

## From a wholesaler, Santosh bought 400 eggs for Rs 1500 and spent Rs 300 on transport. 50 eggs fell down and broke. He sold the rest at Rs 5 each. Did he make a profit or a loss? How much?

From a wholesaler, Santosh bought 400 eggs for Rs 1500 and spent Rs 300 on transport. 50 eggs fell down and broke. He sold the rest at Rs 5 each. Did he make a profit or a loss? How much?

Question

From a wholesaler, Santosh bought 400 eggs for Rs 1500 and spent Rs 300 on transport. 50 eggs fell down and broke. He sold the rest at Rs 5 each. Did he make a profit or a loss? How much?

Open in App Solution

Cost price of 400 eggs = Rs 1500

Money spent on transport = Rs 300

Total cost price = cost of 400 eggs + Transport charges

= 1500 + 300 = Rs 1800

Number of eggs broken = 50

∴ Number of remaining eggs = 400 − 50 = 350

Selling price of 1 egg = Rs 5

∴ Selling price of 350 eggs = 5 × 350 = Rs 1750

That is, total selling price = Rs 1750

Since total selling price is less than total cost price, so there is a loss.

Loss = Total cost price − Total selling price

= 1800 − 1750 = Rs 50

∴ Santosh suffered a loss of Rs 50 in this transaction.

Suggest Corrections 4

SIMILAR QUESTIONS

**Q.**From a wholesaler, Santosh bought

400 eggs for R s 1500 and spent R s 300 on transport. 50

eggs fell down and broke. He sold the rest at

R s 5

each. Did he make a profit or a loss? How much?

**Q.**Abraham bought goods worth Rs 50000 and spent Rs 7000 on transport and octroi. If he sold the goods for Rs 65000, did he make a profit or a loss? How much?

**Q.**

Analyse the following transactions & ascertain the profit or loss for Mr. Karan who has a grocery shop.

1. He bought 600 apples for Rs 4,800. He spent Rs 400 on transportation. He sold them for Rs 10,000

2. Rent paid for his shop Rs 5,000

3. He bought 2 dozen eggs for Rs 100. Since 6 of them broke, he could only sell them for Rs 80

4. He bought a box of chocolates for Rs 650 and sold it to Tom for Rs 800

**Q.**Pramod bought 100 bunches of methi greens for Rs 400. In a sudden downpour, 30 of the bunches on his handcart got spoilt. He sold the rest at the rate of Rs 5 each. Did he make a profit or a loss? How much?

**Q.**Sharad bought one quintal of onions for Rs 2000. Later he sold them all at the rate of Rs 18 per kg. Did he make a profit or incur a loss? How much was it?

View More

Click here👆to get an answer to your question ✍️ From a wholesaler, Santosh bought 400 eggs for Rs 1500 and spent Rs 300 on transport. 50 eggs fell down and broke. He sold the rest at Rs 5 each. Did he make a profit or a loss? How much?

Question

Easy Open in App Solution Verified by Toppr

Santosh bought 400 eggs for 1500 rupees and spent 300 rupees on transport and 50 eggs fell down and broke

400 eggs =1500 1 egg =1500/400 1 egg=3.75 rupees

Total expenditure=1500+300(50

x 3.75)=1800+187.5 =1987.5

Santosh sold 450 eggs for 5 rupees of each egg=450

x 5=2250 rupees

Profit or loss=2250−1987.5=262.5 rupees gain.

Was this answer helpful?

11 5

## From a Wholesaler, Santosh Bought 400 Eggs for Rs 1500 and Spent Rs 300 on Transport. 50 Eggs Fell Down and Broke. He Sold the Rest at Rs 5 Each. Did He Make a Profit Or a Loss? How Much?

From a Wholesaler, Santosh Bought 400 Eggs for Rs 1500 and Spent Rs 300 on Transport. 50 Eggs Fell Down and Broke. He Sold the Rest at Rs 5 Each. Did He Make a Profit Or a Loss? How Much?

Advertisement Remove all ads Sum

Advertisement Remove all ads

### SOLUTION

Cost price of 400 eggs = Rs 1500

Money spent on transport = Rs 300

Total cost price = cost of 400 eggs + Transport charges

= 1500 + 300 = Rs 1800

Number of eggs broken = 50

∴ Number of remaining eggs = 400 − 50 = 350

Selling price of 1 egg = Rs 5

∴ Selling price of 350 eggs = 5 × 350 = Rs 1750

That is, total selling price = Rs 1750

Since total selling price is less than total cost price, so there is a loss.

Loss = Total cost price − Total selling price

= 1800 − 1750 = Rs 50

∴ Santosh suffered a loss of Rs 50 in this transaction.

Concept: Concepts of Cost Price, Selling Price, Total Cost Price, and Profit and Loss, Discount, Overhead Expenses and GST

Is there an error in this question or solution?

Advertisement Remove all ads

Chapter 13: Profit – Loss - Practice Set 32 [Page 69]

Q 1 Q 7 Q 2

### APPEARS IN

Balbharati Mathematics 6th Standard Maharashtra State Board

Chapter 13 Profit – Loss

Practice Set 32 | Q 1 | Page 69

VIDEO TUTORIALSVIEW ALL [1] view

Video Tutorials For All Subjects

Concepts of Cost Price, Selling Price, Total Cost Price, and Profit and Loss, Discount, Overhead Expenses and GST

video tutorial 00:41:14 Advertisement Remove all ads

Guys, does anyone know the answer?