if you want to remove an article from website contact us from top.

    how were the debates with religious scholars important in the formation of ideas on governance

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get how were the debates with religious scholars important in the formation of ideas on governance from screen.

    Free Ncert Solutions for 7th Class Social Science The Mughal Empire

    Free Free Ncert Solutions for 7th Class Social Science The Mughal Empire

    1)

    How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?

    Answer:

    Akbar 's interaction with people of different faiths made him realize that religious scholars who emphasized ritual and dogma were often bigots. He realised that their teachings created divisions and disharmony amongst his subjects. Finally Akbar framed his own idea. He introduced the idea of sulh-i kul or 'universal peace'. This idea of tolerance did not discriminate between people of different religions in his realm. Abul Fazi helped Akbar in framing a vision of governance around this idea of sulh-i kul.

    Report Error Previous Next

    स्रोत : www.studyadda.com

    NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 4

    FREE NCERT Solutions for class 7 Social science, Chapter 4 - The Mughal Empire from NCERT Textbook (Our Pasts II Ncert Solutions).

    NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 4 - The Mughal Empire

    DOWNLOAD PDF

    Share with your friends Share Share twitter

    NCERT Solutions Class 7 Social Science The Mughal Empire

    NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 4 The Mughal Empire are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for The Mughal Empire are extremely popular among Class 7 students for Social science The Mughal Empire Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 4 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

    Page No 57:

    Question 1:

    Match the following:

    Marwar Mongol Governor Sisodia Rajput Uzbeg Rathor Rajput Mewar Nur Jahan Rank Jahangir

    ANSWER:

    Mansab Rank Mongol Uzbek Sisodia Rajput Mewar Rathor Rajput Marwar Nur Jahan Jahangir Subadar Governor

    Page No 58:

    Question 2:

    Fill in the blanks:

    (a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was ___________.

    (b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ___________ and _____________.

    (c) If determined a mansabdar’s rank and salary, indicated his ___________.

    (d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

    ANSWER:

    (a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was Kabul.

    (b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda.

    (c) If determined a mansabdar’s rank and salary, indicated his military responsibility.

    (d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of sulh-i kul so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

    Page No 58:

    Question 3:

    What were the central provinces under the control of the Mughals?

    ANSWER:

    The central provinces under the control of the Mughals were Delhi, Sindh, Kabul, Mewar, Marwar, Gujarat, Bihar, Bengal, Orissa and Deccan.

    Page No 58:

    Question 4:

    What was the relationship between the and the jagir?

    ANSWER:

    A jagir was a revenue assignment for the mansabdars. The mansabdars had the right to collect revenue from a jagir but they could not reside in or administer the jagir.

    Page No 58:

    Question 5:

    What was the role of the zamindar in Mughal administration?

    ANSWER:

    The Zamindars in the Mughal administration collected revenue from the peasants. They acted as intermediaries between the rulers and the peasants.

    Page No 58:

    Question 6:

    How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?

    ANSWER:

    Debates with religious scholars helped Akbar in framing the idea of sulh-i kul of ‘universal peace’. By using such a policy of tolerance Akbar was able to formulate governance guidelines which were based on a system of ethics.

    Page No 58:

    Question 7:

    Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?

    ANSWER:

    The Mughals emphasized their Timurid and not their Mongol desecent because Ghengiz Khan’s memory was associated with the massacre of innumerable people. They prided themselves on the fact that Timur had captured Delhi in 1398.

    Page No 59:

    Question 8:

    How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?

    ANSWER:

    The income from land revenue was the main source of income for the mughal rulers and hence it was very important.

    Page No 59:

    Question 9:

    Why was it important for the Mughals to recruit from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?

    ANSWER:

    It was important for the Mughals to recruit from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis because the empire had expanded to encompass different regions and provinces.

    View NCERT Solutions for all chapters of Class 7

    LOGIN or

    CREATE A FREE ACCOUNT

    स्रोत : www.meritnation.com

    How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?

    Click here👆to get an answer to your question ✍️ How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?

    Question

    How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?

    Medium Open in App

    Updated on : 2022-09-05

    Solution Verified by Toppr

    Akbar's interaction with people of different faiths made him realise that religious scholar who emphasised ritual and dogma were often bigots. Their teachings created divisions and disharmony amongst his subject. This finally led Akbar to the idea of Sulh-i Kul or universal peace. He inferred that the idea of tolerance was of utmost importance because it did not discriminate between people of different religions in his realm. Instead, it focused on a system of ethics i.e. honesty, justice, peace. These were the virtues universally applicable. Finally Akbar, with the help of Abul Fazl, formed a vision of governance around the idea of sulh-i kul.

    Was this answer helpful?

    122 29

    स्रोत : www.toppr.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 3 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer