if you want to remove an article from website contact us from top.

    justify the statement resources are a function of human activities

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get justify the statement resources are a function of human activities from screen.

    Short answer type questions:How are resources classified on the basis of ownership?

    Click here👆to get an answer to your question ✍️ Short answer type questions:How are resources classified on the basis of ownership?

    Join / Login Class 10 >>Geography

    >>Resources and Development

    >>Resources: Types, Development, Planning, Conservation

    >>Short answer type questions:How are reso

    Short answer type questions:

    Question

    How are resources classified on the basis of ownership?

    Medium Open in App

    Updated on : 2022-09-05

    Solution Verified by Toppr

    Correct option is A)

    Resources are a function of human activities. Human beings themselves are essential components of resources. They transform material available in our environment into resources and use them. On the basis of ownership resource can be – individual, community, national and international.

    Solve any question of Resources and Development with:-

    Patterns of problems

    >

    Was this answer helpful?

    126 1 SIMILAR QUESTIONS

    Give one example of the Community Owned Resources.

    Medium View solution >

    Which of the following describes the common property resource ?

    Easy View solution >

    The EEZ (Exclusive Economic Zone) of India is upto ______.

    Medium View solution >

    A common example of an individual-owned and a community-owned resource is _______.

    Medium View solution > MORE FROM CHAPTER

    Resources and Development

    View chapter >

    REVISE WITH CONCEPTS

    Classification of Resources

    Example Definitions Formulaes >

    Development of Resources

    Example Definitions Formulaes >

    Resource Planning

    Example Definitions Formulaes > LEARN WITH VIDEOS

    Introduction to Resources and its Various Types

    18 mins

    Resource Planning in India

    6 mins SHORTCUTS & TIPS

    Common Misconceptions

    > Important Diagrams > Mindmap > Memorization tricks >

    PRACTICE MORE QUESTIONS

    Easy Questions 44 Qs > Medium Questions 417 Qs > Hard Questions 63 Qs >

    Get the Free Answr app

    Click a picture with our app and get instant verified solutions

    Scan Me OR

    Receive an SMS with download link

    +91 Send

    स्रोत : www.toppr.com

    2.”Resources are a function of the human activities”. Justify the statement. 3. Write the

    2.”Resources are a function of the human activities”. Justify the statement. - 16956832

    adrija9564

    Explanation:

    2.Resources are the function of human activities as- Human beings themselves are essential components of resources. They transform material available in our environment into resources and use them. On the basis of ownership resource can be – individual, community, national and international.

    3. it is classified into - land, labour, physical and human capital.

    Advertisement Brainly User

    natural resources are a free gift of nature water man made resources are used by the humility.

    resources are functions of human activities human being themselves are essential of the sources.

    they transform material available in our environment into resources and use them.

    Advertisement

    स्रोत : brainly.in

    Social Science Class 10 Important Questions Geography Chapter 1 Resources and Development

    "Get Social Science Class 10 Important Questions Geography Chapter 1 Resources and Development on Infinity Learn."

    Study MaterialsImportant QuestionsSocial Science Class 10 Important Questions Geography Chapter 1 Resources and Development

    Social Science Class 10 Important Questions Geography Chapter 1 Resources and Development

    Social Science Class 10 Important Questions Geography Chapter 1 Resources and Development

    Question 1.

    What do you understand by a ‘Resource’? Give examples. (2015)

    Answer:

    Everything available in our environment which can be used to satisfy our needs, is called a resource. It should be technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable. Only then, it can be termed as a ‘Resource’. Examples are: minerals, forests, fossil fuels etc..

    Question 2.

    “Resources are a function of human activities.” Justify this statement.

    Answer:

    Mere presence of resources, as free gifts of nature, does not make them resources. Human beings are essential components of resources because they transform material available in our environment into resources. The utility of resources depends on the stage of cultural development of man and the tools and technology used by him.

    Question 3.

    Write the classification of resources on four different bases. (2015)

    Answer:

    Resources can be classified in the following four ways:

    (a) On the basis of Origin:

    Biotic Abiotic

    (b) On the basis of exhaustibility:

    Renewable Non-renewable

    (c) On the basis of ownership:

    Individual (Personal)

    Community National International

    (d) On the basis of status and development:

    Potential Developed Reserve Stock Question 4.

    Explain the classification of resources on the basis of origin and give one example of each.

    Answer:

    On the basis of origin, resources can be classified as Biotic and Abiotic.

    Biotic Resources are obtained from the biosphere. They have life or are living resources, e.g., human beings, fisheries, forests, etc.

    Abiotic Resources include all non-living things, e.g., rocks and minerals.

    Question 5.

    Classify the resources on the basis of exhaustibility and give two examples of each.

    Answer:

    On the basis of exhaustibility, resources can be classified as: Renewable and Non-renewable.

    Renewable Resources. The resources which can be renewed or reproduced by physical, chemical and mechanical processes are known as renewable or replenishable resources, e.g., water, wildlife, forests, solar energy, wind energy etc.

    Non-renewable Resources. The resources which once get exhausted, cannot be remade. They take a long geological period of time, i.e., millions of years in their formation, e.g., minerals, fossil fuels etc.

    Question 6.

    Write two types of renewable resources and give one example of each type.

    Answer:

    Two types of renewable resources are as follows:

    Continuous or Flow Resources, e.g., wind and water resources.

    Biological Resources, e.g., natural vegetation (forests) and wildlife.

    Question 7.

    Write two characteristics of non-renewable resources and write their two broad categories with examples.

    Answer:

    Two characteristics of non-renewable resources:

    They cannot be recycled and get exhausted with their use.

    They take millions of years in their formation.

    Two broad categories of non-renewable resources:

    Recyclable resources, e.g., metals.

    Non-recyclable resources, e.g., fossil fuels.

    Question 8.

    Give any two examples of non-renewable resources. (2015)

    Answer:

    Non-renewable resources are resources which once get exhausted, cannot be remade. They take a long geological period of time, i.e., millions of years, in their formation, e.g., minerals, fossil fuels, etc.

    Question 9.

    Explain four types of resources based on ownership and give one example of each type. (2014)

    Answer:

    On the basis of ownership, there are four types of resources:

    Individual Resources. Resources, which are owned privately by individuals, e.g., farmers own

    pieces of land or houses. Plantation, pasture lands, water in wells are some resources owned by individuals.

    Community Owned Resources. These resources are accessible to all the members of the community, e.g., village ponds, public parks, playgrounds in urban areas are accessible to all the residents of that area.

    National Resources. All the resources within the political boundary of a nation including the territorial water (oceanic area upto 12 nautical miles from the coast) extending into the ocean and resources therein belong to the nation, e.g., all minerals, forests, wildlife, water resources, land etc.

    International Resources. There are international institutions which own and regulate some resources, e.g., The oceanic resources beyond 200 km of the Exclusive Economic Zone belong to the open ocean and no individual country can utilise these without the concurrence of international institutions.

    Question 10.

    Distinguish between the following:

    1. Potential and Developed Resources;

    2. Stock and Reserves.

    Answer:

    1. Potential Resources. Resources which are found in a region, but have not been utilised, e.g.r Gujarat and Rajasthan have a lot of potential for the development of wind and solar energy, but so far they have not been developed fully.

    स्रोत : infinitylearn.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 1 month ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer