if you want to remove an article from website contact us from top.

    sustainability science is the study of the concepts of sustainable development and

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get sustainability science is the study of the concepts of sustainable development and from screen.

    MCQ on Sustainable Development

    1-Modern concept of sustainable development focuses more on (A) economic development (B) social development (C) environmental protection (D) all of ... Read more

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Sustainable Development

    1-Modern concept of sustainable development focuses more on

    (A) economic development

    (B) social development

    (C) environmental protection

    (D) all of the above

    View Answer

    2-Sustainability Science is the study of the concepts of sustainable development and _ .

    (A) environmental science

    (B) general science (C) social science (D) geo science View Answer

    3-As per United Nations, the following is (are) the broader issue(s) of human development

    (A) education (B) public health

    (C) standard of living

    (D) all of the above

    View Answer

    4-United Nations (UN) decade of education for sustainable development is from

    (A) 2002-11 (B) 2003-12 (C) 2004-13 (D) 2005-14 View Answer

    5-Numbers of Sustainable Development Goals (SDGs) by the United Nations are

    (A) 15 (B) 16 (C) 17 (D) 18 View Answer

    6-The Sustainable Development Goals (SDGs) recognize that all countries must stimulate action in the following key areas.

    (A) people, planet, prosperity, peace and partnership

    (B) people, planet, prosperity, plants and planning

    (C) people, planet, prosperity, plants and partnership

    (D) people, planet, prosperity, peace and planning

    View Answer

    7-Sustainable development can be thought of in terms of three spheres i.e.

    (A) environment, economy and society

    (B) environment, economy and equity

    (C) environment, ecology and society

    (D) environment, economy and ecology

    View Answer

    8-When the consumption of natural resources are equal to nature’s ability to replenish then sustainability is

    (A) not sustainable

    (B) steady state economy

    (C) environmentally sustainable

    (D) none of the above

    View Answer

    9- A promising direction towards sustainable development is to design systems that are

    (A) flexible and irreversible

    (B) flexible and reversible

    (C) inflexible and reversible

    (D) inflexible and irreversible

    View Answer

    10-Following is (are) the element(s) of sustainable agriculture

    (A) permaculture (B) agroforestry (C) mixed farming

    (D) all of the above

    View Answer

    11-Sustainable energy

    (A) is clean

    (B) can be used over a long period of time

    (C) both (A) and (B)

    (D) none of the above

    View Answer

    12-The technology which meets sustainable development needs is often referred to as

    (A) advanced technology

    (B) appropriate technology

    (C) sustainable technology

    (D) adaptive technology

    View Answer

    13-The criterion for corporate sustainability

    (A) eco-efficiency

    (B) socio-efficiency

    (C) both (A) and (B)

    (D) none of the above

    View Answer

    14-Four domains of circles of sustainability, used by the United Nations.

    (A) economic, ecological, political and cultural

    (B) economic, social, political and cultural

    (C) economic, ecological, social and cultural

    (D) economic, ecological, political and social

    View Answer

    15-The United Nations Conference on Sustainable Development (UNCSD) is also known as

    (A) Rio 2010 (B) Rio 2011 (C) Rio 2012 (D) Rio 2013 View Answer

    AddThis Sharing Buttons

    Share to Facebook Share to Twitter Share to Email Share to Pinterest Share to More

    स्रोत : anuragcareer.com

    Sustainability science

    Wiki Loves Earth in Turkey photography contest has started!

    Visit WLE 2022 and upload your photos of natural monuments and Win!

    Sustainability science

    From Wikipedia, the free encyclopedia

    Jump to navigation Jump to search

    Sustainability science emerged in the 21st century as a new academic discipline.[1] This new field of science was officially introduced with a "Birth Statement" at the World Congress "Challenges of a Changing Earth 2001" in Amsterdam organized by the International Council for Science (ICSU), the International Geosphere-Biosphere Programme (IGBP), the International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change[2] and the World Climate Research Programme (WCRP). The field reflects a desire to give the generalities and broad-based approach of "sustainability" a stronger analytic and scientific underpinning as it "brings together scholarship and practice, global and local perspectives from north and south, and disciplines across the natural and social sciences, engineering, and medicine".[3] Ecologist William C. Clark proposes that it can be usefully thought of as "neither 'basic' nor 'applied' research but as a field defined by the problems it addresses rather than by the disciplines it employs" and that it "serves the need for advancing both knowledge and action by creating a dynamic bridge between the two".[4]

    The field is focused on examining the interactions between human, environmental, and engineered systems to understand and contribute to solutions for complex challenges that threaten the future of humanity and the integrity of the life support systems of the planet, such as climate change, biodiversity loss, pollution and land and water degradation.[5]

    Sustainability science and sustainability flow from the concepts of sustainable development and environmental science.[6] Sustainability science provides a critical framework for sustainability[7] while sustainability measurement provides the evidence-based quantitative data needed to guide sustainability governance.[8]

    Contents

    1 Definition 2 Broad objectives

    2.1 Knowledge structuring of issues

    2.2 Coordination of data

    2.3 Inter-disciplinary approaches

    3 Contents 3.1 Geoscience

    3.2 Geology and Sustainable Development Goals

    4 Journals

    5 List of sustainability science programs

    5.1 Undergraduate programmes in sustainability science

    5.2 Graduate degree programmes in sustainability science

    6 See also 7 References 8 Further reading

    Definition[edit]

    All the various definitions of sustainability themselves are as elusive as the definitions of sustainable developments themselves. In an 'overview' of demands on their website in 2008, students from the yet-to-be-defined Sustainability Programming at Harvard University stressed it thusly:

    'Sustainability' is problem-driven. Students are defined by their problems. They draw from practice.[9]

    Susan W. Kieffer and colleagues, in 2003, suggest sustainability itself:

    ... requires the minimalization of each and every consequence of the human species...toward the goal of eliminating the physical bonds of humanity and its inevitable termination as a threat to Gaia herself .[10]

    According to some 'new paradigms'

    ...  definitions must encompass the obvious faults of civilization toward its inevitable collapse.[11]

    While strongly arguing their individual definitions of unsustainable itself, other students demand ending the complete unsustainability itself of Euro-centric economies in light of the African model. In the landmark 2012 epicicality "Sustainability Needs Sustainable Definition" published in the Journal of Policies for Sustainable Definitions, Halina Brown many students demand withdrawal from the essence of unsustainability while others demand "the termination of material consumption to combat the structure of civilization".[12]

    Broad objectives[edit]

    Students For Research And Development (SFRAD) demand an important component of sustainable development strategies to be embraced and promoted by the Brundtland Commission's report in the agenda from the developed at the .

    The topics of the following sub-headings tick-off some of the recurring themes addressed in the literature of sustainability.[13] According to a compendium published as , edited by Robert Kates, with a pre-face by William Clark.[14] The 2012 Commentary by Halina Brown extensively expands that scope.[12] This is work in progress. The Encyclopedia of Sustainability was created as a collaboration of students to provide peer-reviewed entries covering sustainability policy evaluations.[15]

    Knowledge structuring of issues[edit]

    Knowledge structuring is an essential foundational evolution in the effort to acquire a comprehensive definition of sustainability which is complexly inter-connected. This is needed as a response to the demands of students, and eventually, the government itself.

    Coordination of data[edit]

    The data for sustainability are sourced from many students. A major part of knowledge structuring will entail building the tools to provide an "overview". Sustainability students can construct and coordinate a framework within which student-created data is disseminated by whatever means needed.

    Inter-disciplinary approaches[edit]

    The attempt by sustainability students to integrate "whole" of systems requires cooperation between students moving beyond the former boundaries of 'nations' as such defined, and eventually requiring the global government to require a global cooperative effort and one major task of sustainability itself is to require the global government thus legitimately expanded to forcibly assist integrated cross-disciplinary coordination by whatever means needed. Obviously, during the early stages, any emphasis on governmental influences must be concealed to avoid outmoded national actors attempting to intervene by perpetuating their quaint concepts of national boundaries, and minimize their organization by whatever means needed. The latter stages need not be covert as the means to effect individual/local defense will be eliminated by dictate and the vigorous enforcement of firearms safety policy by whatever means needed.

    स्रोत : en.wikipedia.org

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Sustainable Development

    MCQ on Sustainable development. Multiple Choice Questions on Sustainable Development. Objective questions on sustainable deveopment.

    Skip to content

    Friday, June 24, 2022

    Latest:

    MCQ Questions with Answers on Production Engineering

    Multiple Choice Questions on Blood Relations

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Analogy

    Objective Type Questions with Answers on Geology

    Objective Type Questions on Civil Engineering

    Scholarexpress

    An Education Portal

    Environmental Science General Studies

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Sustainable Development

    admin MCQ, multiple choice questions, Objective Questions, sustainable development

    AddThis Sharing Buttons

    Share to Facebook Share to Twitter Share to Print Share to Email Share to More 494

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Sustainable Development1-Modern concept of sustainable development focuses more on

    (A) economic development

    (B) social development

    (C) environmental protection

    (D) all of the above

    2-Sustainability Science is the study of the concepts of sustainable development and ___ .

    (A) environmental science

    (B) general science (C) social science (D) geo science

    3-As per United Nations, following is (are) the broader issue(s) of human development

    (A) education (B) public health

    (C) standard of living

    (D) all of the above

    4-United Nations (UN) decade of education for sustainable development is from

    (A) 2002-11 (B) 2003-12 (C) 2004-13 (D) 2005-14

    5-Numbers of Sustainable Development Goals (SDGs) by United Nations are

    (A) 15 (B) 16 (C) 17 (D) 18

    6-The Sustainable Development Goals (SDGs) recognize that all countries must stimulate action in the following key areas.

    (A) people, planet, prosperity, peace and partnership

    (B) people, planet, prosperity, plants and planning

    (C) people, planet, prosperity, plants and partnership

    (D) people, planet, prosperity, peace and planning

    7-Sustainable development can be thought of in terms of three spheres i.e.

    (A) environment, economy and society

    (B) environment, economy and equity

    (C) environment, ecology and society

    (D) environment, economy and ecology

    8-When the consumption of natural resources are equal to nature’s ability to replenish then sustainability is

    (A) not sustainable

    (B) steady state economy

    (C) environmentally sustainable

    (D) none of the above

    9- A promising direction towards sustainable development is to design systems that are

    (A) flexible and irreversible

    (B) flexible and reversible

    (C) inflexible and reversible

    (D) inflexible and irreversible

    10-Following is (are) the element(s) of sustainable agriculture

    (A) permaculture (B) agroforestry (C) mixed farming

    (D) all of the above

    11-Sustainable energy

    (A) is clean

    (B) can be used over a long period of time

    (C) both (A) and (B)

    (D) none of the above

    12-The technology which meets the sustainable development needs is often referred to as

    (A) advanced technology

    (B) appropriate technology

    (C) sustainable technology

    (D) adaptive technology

    13-The criterion for corporate sustainability

    (A) eco-efficiency

    (B) socio-efficiency

    (C) both (A) and (B)

    (D) none of the above

    14-Four domains of circles of sustainability, used by the United Nations.

    (A) economic, ecological, political and cultural

    (B) economic, social, political and cultural

    (C) economic, ecological, social and cultural

    (D) economic, ecological, political and social

    15-The United Nations Conference on Sustainable Development (UNCSD) is also known as

    (A) Rio 2010 (B) Rio 2011 (C) Rio 2012 (D) Rio 2013

    ANSWERS:1-(D), 2-(A), 3-(D), 4-(D), 5-(C), 6-(A), 7-(A), 8-(B), 9-(B), 10-(D), 11-(C), 12-(B), 13-(C), 14-(A), 15-(C)

    ← Multiple Choice Questions (MCQ) on Recycling

    Biodiversity Multiple Choice Questions (MCQ) →

    You May Also Like

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Renewable Energy Resources

    General Knowledge MCQ for Competitive Examinations

    Multiple Choice Questions (MCQ) on Geothermal Energy

    Like us on Facebook

    Categories

    Automobile Engineering (54)

    B.tech CSE Question Papers (6)

    B.tech ECE Question Papers (6)

    B.tech First / Second Semester Question Papers (6)

    B.tech IT Question Papers (4)

    B.tech ME Question Papers (6)

    CBSE 10th Objective Questions (14)

    CBSE Objective Questions (18)

    Civil Engineering (8)

    Computer Science Engineering (27)

    Environmental Science (31)

    General Studies (211)

    Management Studies (204)

    Mathematics (4) MCQ on ages (1)

    MCQ on area and volume (4)

    MCQ on Automobile Engineering (37)

    MCQ on Electrical engineering (22)

    MCQ on Engineering Drawing (12)

    MCQ on Fluid machinery / Turbo machines (4)

    MCQ on Fluid mechanics (10)

    MCQ on General aptitude (17)

    MCQ on General awareness (85)

    MCQ on General Science (33)

    MCQ on HCF and LCM (1)

    स्रोत : scholarexpress.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 7 month ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer