if you want to remove an article from website contact us from top.

    the black aeroplane extra question answer

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get the black aeroplane extra question answer from screen.

    Chapter 3 Black Aeroplane Extract Based Questions for Class 10 First Flight

    Extract Based Questions for Chapter 3 Black Aeroplane Class 10 English First Flight with Solutions

    Chapter 3 Black Aeroplane Extract Based Questions for Class 10 First Flight

    29 Jul, 2022

    Extract Based Questions for Chapter 3 Black Aeroplane Class 10 English First Flight with Solutions

    Extract based questions for chapter 3 Black Aeroplane has been prepared by our expert teachers. Students can read and learn from these questions and these are very important in their examination. Class 10 English First Flight Chapter 3 Black Aeroplane extract based questions are very helpful in understanding the chapter. It also help in the revision. Students can rely on these questions and answers taken from the extract of chapter Black Aeroplane to get good marks in their English Paper.

    Black Aeroplane Extract Based Questions Class 10 English

    Extract 1 Black Aeroplane

    The moon was coming up in the east, behind me, and stars were shining in the clear sky above me. There wasn't a cloud in the sky. I was happy to be alone high up above the sleeping countryside. I was flying my old Dakota aeroplane over France back to England. I was dreaming of my holiday and looking forward to being with my family. I looked at my watch: one thirty in the morning. should call Paris Control soon,' I thought. As I looked down past the nose of the aeroplane, I saw the lights of a big city in front of me. I switched on the radio and said, "Paris Control, Dakota DS 088 here. Can you hear me? I'm on my way to England. Over."

    Question 1: Which aeroplane was the pilot flying?

    (i) The Dakota aeroplane

    (ii) MIG 10 (iii) The Mig24 (iv) The MIG 12

    Answer

    (i) The Dakota aeroplane

    Question 2: Why was the pilot happy?

    (i) he was going back home

    (ii) he was leaving his job

    (iii) he was dreaming of his holiday

    (iv) None of the above.

    Answer(i) he was going back homeQuestion 3: What did he see in front of him?

    (i) another aeroplane in front of him

    (ii) a few birds flying high

    (iii) the lights of a big city

    (iv) high storeyed building of France

    Answer(ii) a few birds flying highQuestion 4: Give the noun form of the adjective 'Clear'?

    (i) Clarity (ii) Clearly (iii) Clarify (iv) Clearest

    Answer(i) Clarity

    Extract 2 Black Aeroplane

    I checked the map and the compass, switched over to my second and last fuel tank, and turned the Dakota twelve degrees west towards England. be on time for breakfast,' I thought. A good big English breakfast! Everything was going well - it was an easy flight. Paris was about 150 kilometres behind me when I saw the clouds. Storm clouds. They were huge. They looked like black mountains standing in front of me across the sky. I know I could not fly up and over them, and I did not have enough fuel to fly around them to the north or south. "I ought to go back to Paris," I thought, but I wanted to get home. I wanted that breakfast. T11 take the risk,' I thought, and flew that old Dakota straight into the storm.

    Question 1: What did the author do after checking the map and the compass?

    (i) took off the aeroplane

    (ii) switched over to his second and last fuel tank

    (iii) turned the aeroplane 12 degree west towards England

    (iv) Both (ii) and (iii)

    Answer(iv) Both (ii) and (iii)Question 2: What did he think about his breakfast?

    (i) he would be late for it

    (ii) he would be on time

    (iii) he would miss it

    (iv) None of the above

    Answer(ii) he would be on timeQuestion 3: When did he see the clouds?

    (i) he was about 155 kilometers from Paris

    (ii) he was about 150 kilometers from Paris

    (iii) he was about 140 kilometers from Paris

    (iv) None of the above.

    Answer(ii) he was about 150 kilometers from ParisQuestion 4: Which literary device is used in the line 'They look like black mountains'?

    (i) Simile (ii) Metaphor (iii) Allegory

    (iv) Personification

    Answer(i) Simile

    Extract 3 Black Aeroplane

    Inside the clouds, everything was suddenly black. It was impossible to see anything outside the aeroplane. The old aeroplane jumped and twisted in the air. I looked at the compass. I couldn't believe my eyes: the compass was turning round and round and round. It was dead. It would not work! The other instruments were suddenly dead, too. I tried the radio. "Paris Control? Paris Control? Can you hear me?" There was no answer. The radio was dead too. I had no radio, no compass, and I could not see where I was. I was lost in the storm.

    Question 1: How was the scene inside the clouds?

    (i) everything was suddenly white

    (ii) everything was suddenly black

    (iii) everything was suddenly grey

    (iv) everything was suddenly red

    Answer(ii) everything was suddenly blackQuestion 2: How did the old aeroplane move?

    (i) Moved very slowly

    (ii) jumped and twisted in the air

    (iii) rolled down on land

    (iv) crashed in the air

    Answer(ii) jumped and twisted in the air

    स्रोत : www.studyrankers.com

    The Black Aeroplane Extra Questions and Answers English First Flight Chapter 3

    Are you looking for The Black Aeroplane Extra Questions and Answers, if yes? then you the right place. Here we are providing The Black Aeroplane Extra

    The Black Aeroplane Extra Questions and Answers

    Krishna January 11, 2021

    Class 10, English, NCERT

    Comments

    Advertisement

    Are you looking for The Black Aeroplane Extra Questions and Answers, if yes? then you the right place. Here we are providing The Black Aeroplane Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight Chapter 3.

    The Black Aeroplane Extra Questions and Answers English First Flight Chapter 3

    VERY SHORT QUESTIONS AND ANSWERS

    1.) Who is the author of the story, “The Black Aeroplane”?

    Ans: Fredrick Forsyth is the author of the story “The Black Airplane”.

    2.) Where was the pilot flying to?

    Ans: The pilot was flying to London from Paris.

    SHORT QUESTION AND ANSWERS

    1.) What kind of risk is the pilot talking about taking in the text? Why do you think he took the risk?

    Ans: The pilot is talking about flying in between the black clouds, a dangerous decision that could put his life in danger.

    He took the risk because he desperately wanted to be with his family anyhow, and dreamt of being on a long vacation with them.

    2.) What were the initial things that happened to the pilot in the storm that frightened him?

    Ans: Initially, the pilot lost control of his radio, and his compass got destroyed. His fuel began running out, and he was lost in the middle of the clouds.

    ESSAY TYPE QUESTIONS

    1.) In your own words, describe the pilot’s experience as narrated in the text, “The Black Aeroplane.”

    Ans: The pilot’s experience, as described in the text, is exciting and ends up being mysterious. He starts the journey from Paris to reach London to be with his family for a long vacation. While being all happy and content with his hopes and dreams, the pilot was flying when he suddenly witnessed black clouds, which were probably a sign of danger. But instead of returning, he decided to take the risk and headed towards the clouds. But as soon as he entered the middle of the clouds,

    his compass got all destroyed, and his radio lost signal. He was literally left frightened and had no hopes when he suddenly saw another black airplane in the darkness. The pilot came up as a ray of hope as he eagerly helped him get a way out of the dark storms. He guided the pilot all through the storm and helped him reach the runaway. The pilot was really thankful and ran straightaway to the control room, and inquired about the pilot with the black airplane who had helped him in such a crisis. The lady there shockingly replied that she had no idea about whom he was talking about since there were no other airplanes other than his on the radar.

    2) Who do you think was the person who suddenly disappeared after helping the pilot?

    Ans: The person, in my opinion, was the conscience of the pilot himself, for the airplane too had no lights and had no radio. In times of distress, we realize that we need to find our way out of the difficult times.. (Complete the answer in your own words.)

    report this ad

    स्रोत : www.netexplanations.com

    Two Stories about Flying Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    Two Stories about Flying Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    July 16, 2020 by Prasanna

    Here we are providing Two Stories about Flying Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English was designed by subject expert teachers.

    Two Stories about Flying Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    Two Stories about Flying Extra Questions and Answers Very Short Answer Type

    Question 1.

    Why was the young seagull alone?

    Answer:

    The young seagull was alone because his two brothers and sister had already flown.

    Question 2.

    Why did he not fly with his brothers and sister?

    Answer:

    He did not fly because he was afraid.

    Question 3.

    Where did he sleep that night?

    Answer:

    He slept in a little hole under the ledge.

    Question 4.

    Where did young seagull live?

    Answer:

    The young seagull lived alone on his ledge.

    Question 5.

    Why was be afraid to fly?

    Answer:

    He was afraid to fly because his wings would never support him.

    Question 6.

    What did he see throughout the day?

    Answer:

    He saw his parents perfecting his brothers and sister in the art of flying.

    Question 7.

    How’ did they taunt him?

    Answer:

    They taunted him with his cowardice.

    Question 8.

    Who took pity on the young seagull?

    Answer:

    His mother pitied on the young seagull.

    Question 9.

    Who had already landed on the green flooring?

    Answer:

    His parents, brothers and sister had already landed on the green flooring.

    Question 10.

    How did the family show their happiness for the young seagull?

    Answer:

    They offered him scraps of dog fish through their beaks.

    Two Stories about Flying Extra Questions and Answers Short Answer Type

    Question 1.

    Why was the young seagull afraid to fly?

    Answer:

    Whenever the young seagull took a little run forward to the extreme edge of the ledge and attempted, to flap his wings, he became afraid. Seeing the vast area of the sea, he thought his wings would never support him.

    Question 2.

    How were Seagull’s parents helping his brothers and sister for “perfecting them in the art of flight”?

    Answer:

    The young seagull was afraid of flying, but his two brothers and a sister had started flying. But his parents were teaching them to be perfect in the art of flying. They were teaching them how to skim the waves and how to dive for fish.

    Question 3.

    ‘He felt the heat because he had not. eaten since the previous nightfall’. What did the young seagull do to satisfy his hunger?

    Answer:

    The seagull was feeling hungry because he could not fly and his family had left him alone for it. To satisfy his hunger, he was forced to eat whatever he found.

    Question 4.

    Why- could the young seagull not reach his parents without flying?

    Answer:

    He could not reach his parents without flying because on each side of him the edge ended in a sheer fall in a verticle cliff, with the sea below. Then, between him and his parents there was a deep and wide crack in the land.

    Question 5.

    “Still they- took no notice of him.” What did the seagull do to draw the attention of his family?

    Answer:

    The young seagull stepped slowly out to the extreme edge of the ledge. He was standing on one leg with the other leg hidden under his wing. He closed one eye, then the other and pretended to be asleep and they look no notice of him.

    Question 6.

    What was his family doing on the plateau when seagull failed to draw their attention?

    Answer:

    The two brothers and the sister of the young seagull were half asleep with their heads sunk into their necks. His father was preening the feathers with his beak on his white back. Only his mother, standing on a little mound on the plateau, was looking at him.

    Question 7.

    “But he kept calling plaintively, and after a minute or so he uttered a joyful scream.” Why did the young seagull utter a joyful scream?

    Answer:

    The young seagull was desperately hungry. So, he screamed with joy when he saw his mother flying across to him with a piece of fish in her beak. He leaned out eagerly, tapping the rock with his feet trying to get nearer to her.

    Question 8.

    “Ga, ga, ga,” he cried begging her to bring him some food. To whom was the young seagull begging and did she respond?

    Answer:

    The young seagull was begging his mother to bring some food to him. But his mother’s motive was to teach him flying. So, she stopped flying when she reached near him so that he might attempt to fly.

    Question 9.

    How did the young seagull start flying?

    Answer:

    The young seagull was ‘maddened by hunger” when he dived at the piece of fish in his mother’s beak. But he fell outwards and downwards with a loud scream. When his mother swooped upwards, he followed her and thus he started flying.

    Question 10.

    “He dropped his legs to stand on the green sea.” How did his family react when he did so?

    Answer:

    Being tired and weak with hunger, the young seagull dropped his legs to stand on the green sea. His entire family came around him screaming, praising him and their beaks were offering him scraps of dog-fish.

    Question 11.

    स्रोत : www.learninsta.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 6 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer