if you want to remove an article from website contact us from top.

    the enemy class 12 important questions and answers

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get the enemy class 12 important questions and answers from screen.

    The Enemy Important Questions Class 12 English

    The Enemy Important Questions CBSE Class 12 English The Enemy Important Questions Short Answer Type Questions (3-4 Marks) Question 1. Why did the General spare the American soldier? (All India 2009) Answer: The General had his own selfish interest in sparing the American soldier. He knew Dr. Sadao was indispensable to him and did not […]

    The Enemy Important Questions Class 12 English

    December 7, 2019 by Bhagya

    The Enemy Important Questions CBSE Class 12 English

    The Enemy Important Questions Short Answer Type Questions (3-4 Marks)

    Question 1.

    Why did the General spare the American soldier? (All India 2009)

    Answer:

    The General had his own selfish interest in sparing the American soldier. He knew Dr. Sadao was indispensable to him and did not want him to be arrested. He did not trust other surgeons. In his capacity as a General he should have had the American soldier arrested but he refrained from it in his personal self-interest.

    Question 2.

    Why was Dr. Sadao not sent to the battlefield? (All India 2009)

    Answer:

    Dr. Sadao was a skilled and reputed surgeon who was in the process of perfecting an invention of rendering wounds totally clean. Moreover, he was treating the old General who could need an operation. So he was not sent to the battlefield as his valuable services could be needed at any time in his hometown.

    Question 3.

    Why did the messenger come to Dr. Sadao? What did Hana think about it? (All India 2010)

    Answer:

    The uniformed messenger comes to Dr. Sadao to inform him that the old General was in pain again. Hana felt relieved to hear that the messenger had come only to inform Dr. Sadao about the General’s ill-health. She had earlier feared that the servants had informed the police who had sent the man in the uniform to their house.

    Question 4.

    What forced Dr. Sadao to be impatient and irritated with his patient? (All India 2010)

    Answer:

    His patient was badly wounded and this was a cause of worry, concern and vexation for Dr. Sadao. Saving him was a challenge for his skills as a doctor and harbouring him in his house could lead to Dr. Sadao’s arrest and his treatment was the ultimate test of the doctor’s patience.

    Question 5.

    In what context does Hana remember General Takima? What does she infer? (All India 2010)

    Answer:

    Hana remembers General Takima who at home used to beat his wife cruelly though no one now mentioned it ever since he had fought a victorious battle in Manchuria. She inferred that if a man like him could be so cruel to a woman in his power, he would be extremely cruel to the wounded American soldier.

    Question 6.

    How did Hana help Dr. Sadao while he operated upon the enemy soldier? (Comptt. Delhi 2010)

    Answer:

    First Hana washes the wounded man’s face and body with warm water till it was quite clean. She then assists Dr. Sadao during the operation even though she has never even witnessed an operation before. She brings in the towels and though she is not comfortable at the sight of the bleeding wound she gives anaesthesia to the patient.

    Question 7.

    What was the old gardener’s reaction when Dr. Sadao gave shelter to the enemy soldier? (Comptt. All India 2010)

    Answer:

    Like all the servants the gardener did not like Sadao’s efforts to save a wounded American

    soldier. He felt it was unpatriotic to give shelter to a prisoner of war. He felt if his master healed what first the gun and then the sea did, they would be avenged.

    Question 8.

    How did Dr. Sadao ensure that the American sailor left his house but he himself remained safe and secure? (Delhi 2011)

    Answer:

    Dr. Sadao offered his personal boat with food and extra clothing to the American soldier when he left his house. He then advised the soldier to go to a nearby island where no one lived and escape from there by boarding a Korean fishing boat. Dr. Sadao then informed the General that the soldier had escaped.

    Question 9.

    Why did Hana wash the wounded soldier herself? (Delhi 2011)

    Answer:

    Hana had to wash the wounded soldier herself because Yumi, the maid, refused to wash a ‘dirty white man’. Moreover Hana felt necessary to help her husband. Her qualities of head and heart enable her to take a balanced view about the wounded soldier, even though he was an American.

    Question 10.

    How does the writer indicate that Dr. Sadao’s father was a very traditional and conventional man? (Delhi 2011)

    Answer:

    Though Dr. Sadao and Hana had fallen in love in America, he got married to her only after his father approved of her. His father always wanted Sadao to get married to a girl who was pure in her race. Dr. Sadao’s marriage to Hana was arranged by his father in the old Japanese way indicating that he was a traditional and conventional man.

    Question 11.

    How did Dr. Sadao plan the American prisoner’s escape? (Comptt. Delhi 2011)

    Answer: Dr. Sadao made elaborate arrangements for the prisoner’s safe escape. The prisoner was made to row to a nearby island where no one lived. All the necessary things were given to him. He was told to signal two flashes if he ran out of food. When Dr. Sadao received no signal, he was convinced the prisoner had escaped safely.

    Question 12.

    Did Hana think the Japanese tortured their prisoners of war? Why? (Delhi 2012)

    Answer:

    When Hana noticed the deep red scars on the American soldier’s neck, she worriedly hoped that he had not been tortured by the Japanese. She knew it was a common practice for the Japanese to torture their prisoners of war in the most brutal manner.

    Question 13.

    Why had Hana to wash the wounded man herself? (Delhi 2012)

    स्रोत : www.learncbse.in

    The Enemy Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas

    The Enemy Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas

    June 20, 2020 by Prasanna

    Here we are providing The Enemy Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas, Extra Questions for Class 12 English was designed by subject expert teachers.

    The Enemy Extra Questions and Answers Important Questions Class 12 English Vistas

    The Enemy Extra Questions and Answers Short Answer Type

    Question 1.

    What was his father’s chief eoncern about Dr Sadao?

    Answer:

    Sadao’s father was very serious about his son’s future. He would never joke or play with him. His father’s chief concern was his son’s education. Therefore Sadao was sent to America at the age of twenty-two to learn all that could be learned of surgery and medicine.

    Question 2.

    In what condition did Dr Sadao find the American soldier at the seashore?

    Answer:

    The American soldier was badly wounded and the t sand on one side of him had already a stain of red soaking through. On the right side of his lower back Sadao saw that a gun wound had been reopened. If immediate treatment was not given to the man he would certainly die.

    Question 3.

    What role did the American professor play in bringing Sadao and Hana together?

    Answer:

    Both Hana and Sadao met at the professor’s house. Sadao started liking Hana. Though the professor’s wife was very voluble yet they were kind people and Sadao also started living there as a paying guest. Thus we can say that the American professor and his wife proved instrumental in bringing Sadao and Hana together.

    Question 4.

    What was Dr Sadao’s father dream for his son ? How did Sadao realise it?

    Answer:

    Dr Sadao’ father wanted his son to be an educated and successful man. He never played or joked with him. Sadao was sent to America to learn everything about surgery and medicine. Eventually, Sadao became one of the most famous surgeons and scientists of Japan. In this way Sadao realised his father’s dream.

    Question 5.

    Why did Dr Sadao treat the American soldier even though it was an unpatriotic act on his part?

    Answer:

    As a doctor Dr Sadao’s was trained he should never let a person die if he could help. Thus it was nothing unpatriotic on part of Dr Sadao. He even told the old General about the soldier. Dr Sadao only performed his duty and saved the life of a human being not an American.

    Question 6.

    The General did not take any action against Dr Sadao even when he came to know about his sheltering of the American soldier?

    Answer:

    The General needed Dr Sadao’s services as a doctor and surgeon for his treatment. He himself told Dr Sadao that no one in the entire Japan is so capable to save his life. Any action against Dr Sadao would also lead to his own death.

    Question 7.

    How did Hana help Dr Sadao?

    Answer:

    Hana helped her husband in the operation. She her-self washed the man. While Sadao performed the operation, Hana helped him in giving the anaesthetic. She acted as a nurse while her husband was performing the operation.

    Question 8.

    Why had Hana to wash the wounded man her-self?

    Answer:

    Hana asked the governess, Yumi, of her baby to help to wash the man. But Yumi bluntly refused saying she had never washed a white man and would never wash one. Moreover that man was their enemy. Therefore Hana had to wash the man herself.

    Question 9.

    How could you say that the American was tortured? Who could have tortured him?

    Answer:

    There were red scars on the back side of the neck of the American. It clearly showed that the man was badly tortured. The Japanese General Takima was a very cruel man. He must have tortured the man.

    Question 10.

    Why did the servants leave Dr Sadao’s house?

    Answer:

    Dr Sadao had given shelter to an enemy soldier. According to the servants, it was an act of treason. They looked upon the Americans as their enemies since Japan and America were at war. When they found that instead of handing over the enemy soldier to the police, Dr Sadao had decided to treat him, they decided to leave his house.

    Question 11.

    Why was Dr Sadao not sent to the battlefield?

    Answer:

    Dr Sadao was a famous surgeon and scientist of Japan. He was perfecting a discovery to make the wounds completely clean. Besides, he was treating the old General. The General might need an opertation any time. Therefore, Dr Sadao was not sent to the battlefield.

    Question 12.

    How did Dr Sadao get rid of the enemy soldier?

    Answer:

    Dr Sadao had saved the man with great efforts. He didn’t want him to hand over to the police and get him killed. Therefore he decided to help the man get away in his boat’ He loaded his boat with sufficient provisions. He asked the man to row the boat to a nearby island.

    Question 13.

    How did Dr Sadao take bullet out of the body of the American soldier?

    Answer:

    Dr Sadao had to perfom an opertation to take bullet out of the body of the American soldier. The soldier was given anaesthetic. Dr Sadao felt the tip of his instrument with some hard object. It was a bullet. Then Dr Sadao probed with his fingers and took out the bullet with cleanest possible manner.

    Question 14.

    What was the second thing that happened in the afternoon? Why did this frighten the doctor’s wife, Hana too much?

    स्रोत : www.learninsta.com

    The Enemy Important Questions CBSE Class 12 English – CBSE Sample Papers

    The Enemy Important Questions CBSE Class 12 English

    July 24, 2021 July 24, 2021

    The Enemy Important Questions CBSE Class 12 English

    Short Answer Type Questions o Marks, 30-40 words)Question.1. Why did Dr Sadao treat the American soldier even though, it was an unpatriotic actOn his part? (Compartment 2014)Answer. Dr Sadao treated the American prisoner of war because as a doctor, he was trained to save lives. He could not have let the injured soldier die even though he was his national enemy, as that would have been against his professional ethics.Question.2. How did Hana help Dr Sadao? (Compartment 2014)Answer. Hana was an impeccable wife and stood by her husband in all his. decisions. She helped Dr Sadao when he was operating upon the enemy and also nursed and washed the prisoner herself when the servants had flatly refused to do so.Question.3. Why did the General not order immediate arrest of Dr Sadao who had sheltered aWhiteman? (Compartment 2014)Answer. The General did not usually keep in good health and trusted no other surgeon but Dr Sadao in his time of need and could have needed his services anytime. This is why he did not order immediate arrest of the doctor for harbouring an enemy in his house.Question.4. What forced Dr Sadao to be impatient and irritable with his patient? (All India 2013,2010)Answer. The wounded white man urgently needed an operation as he was critically injured. Hana was with Sadao when, he started operating on the prisoner. Hana, who had never seen an operation in her life, vomited at the sight of blood. Sadao wanted to help her in her distress but he could not leave his patient. This made him impatient and irritable.Question.5. What made a cool surgeon like Sadao speak sharply to his wife and what was herreaction? (All India 2013)Answer. Hana had never seen an operation before. When Sadao started operating, blood began to flow. Hana choked at this moment. Sadao sharply told her not to faint because if he had stopped, the wounded man would surely have died. Hana clasped her hands to her mouth and ran out. Sadao heard her vomit.Question.6. Why had Hana to wash the wounded man herself? (Delhi 2012)or Why did Hana wash the wounded soldier herself? (Delhi 2011)Answer. Hana had to wash the wounded man herself because her servants and even her maidservant flatly refused to wash an enemy American out of superstition and fear.Question.7. How did Dr Sadao ensure that the American sailor left his house but he himselfremained safe and secure? (Delhi 2011)Answer. The night the man escaped as per the plan, Dr Sadao slept well. One evening standing on the verandah, Dr Sadao looked towards the island. There was no signal of the flashlight. It meant that the man had gone, safe on a Korean fishing boat. In this way, he ensured the American’s departure and his own safety and security.Question.8. How does the writer indicate that Dr Sadao’s father was a very traditional andconventional man? (Delhi 2011)Answer. Sadao’s education had been his father’s chief concern, who even sent him to America at the age of twenty-two to study surgery and medicine. Sadao’s father was a true patriot and took immense pride in Japanese culture and traditions. That is why Sadao married Hana only after confirming that she was a Japanese, as he did not want to upset his father. This suggests that Sadao’s father’was a very traditional and conventional man.Question.9. Why did the messenger come to Dr Sadao? What did Hana think about it? (All India 2010)Answer. The messenger had come to Dr Sadao’s house to inform him that the old General was in pain again and had to be attended to. When Hana first saw the uniformed messenger, she got frightened, for she thought that he had come to arrest her husband for harbouring an enemy in their hou$e.Question.10. Why did the General spare the American soldier? (All India 2009)Answer. The General spared the American soldier because he was a selfish man. He thought of nothing but his own life. He needed Sadao for his operation and he forgot about his promise in his pain.Question.11.Why was Dr Sadao not sent to the battlefield? (All India 2009)Answer. Dr Sadao was not sent abroad with the troops because the ailing General trusted no other surgeon but Dr Sadao and could have needed his expert services anytime.Question.12.How did Dr Sadao get rid of the enemy soldier? (Foreign 2009)Answer. Dr Sadao planned out everything beforehand. He put his boat on the shore with food and extra clothing. He asked the American prisoner of war to row to a little island near the coast and then wait for a Korean ship to pass. He also gave the American his flashlight complete with instructions on how to signal him in a time of distress.Question.13.What secret plan did the General have about the American soldier staying under thecare of Sadao? (All India 2008)Answer. The General planned to get the American soldier staying under the care of Dr Sadao assassinated by his private assassins. He assured the doctor about the removal of the dead body also.

    स्रोत : www.cbsesamplepapers.info

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 2 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer