if you want to remove an article from website contact us from top.

    the tale of custard the dragon question answer extra

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get the tale of custard the dragon question answer extra from screen.

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English Poem

    The Tale of Custard the Dragon Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English The Tale of Custard the Dragon (Poem) extra

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English Poem

    The Tale of Custard the Dragon Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English The Tale of Custard the Dragon (Poem) extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers

    Short Answer Type Questions

    Question 1: ‘Belinda was as brave as a barrel full of bears’. Identify two poetic devices used in the above line.Answer: (i) As brave as a barrel – Simile

    (ii) Brave as a barrel full of bears – Alliteration

    Question 2: Why did Belinda cry for help? Who came to her help?Answer: Belinda cried for help because she was afraid of the pirate. The custard came to her help.Question 3: How did Belinda’s pets, other than Custard, face the pirate?Answer: All the animals other than the dragon used to boast about their bravery and made the fun of the dragon. But when the pirate entered the house, all got scared and ran away and disappeared except Custard, the dragon.Question 4: How did each of Belinda’s pets react at the sight of the pirate?Answer: Each of Belinda’s pets ran away and hid. They were scared at the sight of the pirate.Question 5: Give a brief description of the pirate in the poem, ‘The Tale of Custard the Dragon’.Answer: The pirate entered from the window. He had pistols in his left and right hand. He held a bright cutlass in his teeth. His beard was black and one leg was wood.Question 6: Who all lived in a white house with Belinda?Answer: Belinda lived in a white house with Ink – a black kitten, Blink – a grey mouse, Mustard – a yellow dog, Custard – a dragon and a red wagon.Question 7: Why did everyone make fun of the dragon?Answer: Everyone in the house used to laugh at the dragon because he always cried for a safe cage, whereas others used to boast about their bravery.Question 8: How did they say their admiration for the dragon after the death of the pirate?Answer: They became very happy. Belinda embraced him. Mustard licked him. Ink and

    Blink jumped round surrounding him. They expressed their joy in this way. No one

    mourned for the pirate.

    Question 9: What did they say about their bravery after the pirate’s death?Answer: Mustard said that he would have been twice as brave if he had not got nervous. Ink and Blink said that they had been three times as brave as he. But Custard said that he agreed with them. He said that they were braver than him.Question 10: Who among them was actually brave? How did he show his bravery?Answer: Custard, the dragon, was the only one who was actually brave. The others were all cowards. They disappeared when they saw the pirate. But the dragon-faced him bravely and swallowed him up.Question 11: How is ‘The Tale of Custard the Dragon’ a ballad?Answer: A ballad is a poem that tells a story. The theme of a ballad is an adventure, bravery, romance, etc. Then it is highly musical due to its rhyme scheme. This poem has these qualities. But it is a parody of a ballad. The poet shows these qualities in a humorous way.Question 12: What were the pet names of Belinda’s animals?Answer: The little black kitten was called Ink. She gave the name Blink to the little grey mouse. The little yellow dog’s pet name was Mustard. The dragon was given the pet name Custard.Question 13: How does the poet describe Belinda and her animals’ bravery? How was Custard different from them?Answer: The poet says that Belinda was as brave as a barrel full of bears. Ink and Blink followed lions down the stairs. Mustard was as brave as a tiger in a rage. But Custard was a coward. He kept crying for a nice safe cage.Question 14: How did the animals make fun of the dragon?Answer: They laughed at the dragon. Belinda teased the dragon. She tickled him very hard. Ink, Blink and Mustard called him Percival. They sat in the red wagon and laughed at the cowardly dragon.Question 15: Belinda and the other animals have been described as brave. But on seeing the pirate, they behaved in a cowardly way. How did they react?Answer: Belinda turned pale with fear. She cried for help. Mustard ran barking fearfully. Ink went to the bottom of the house. The little mouse ran into his hole in no time.Question 16: How did Custard prove to be brave when the pirate came?Answer: Custard, the dragon, jumped and snorted like an engine. He struck the pirate with his tail like iron. There were different sounds of clatter, clank and jangle. He attacked the pirate as a robin attacks a worm.Question 17: How did the pirate react when the dragon attacked him?Answer: The pirate looked at the dragon with an open-mouth. He swallowed some liquor from his pocket flagon. He fired two bullets. But they did not hit the dragon. The dragon attacked him and swallowed him.

    स्रोत : www.thestudypath.com

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight – CBSE Sample Papers

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    July 23, 2021 July 24, 2021

    In this article, we are providing The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers PDF Class 10 English First Flight CBSE, Extra Questions for Class 10 English was designed by subject expert teachers.

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    Extract Based Questions [3 Marks each]Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.Question 1.

    With a little black kitten and a little gray mouse, And a little yellow dog and a little red wagon, And a realio, trulio, little pet dragon.

    (a) Where did Belinda live?

    (b) How many pets did she have?

    (c) Which word in the stanza means “carriage”?

    (d) Whose young one known as a ‘kitten’?

    Answer:

    (a) Belinda lived in a little white house.

    (b) She had four pets, a kitten, a mouse, a dog and a dragon.

    (c) The word is ‘Wagon’.

    (d) A cat’s young one is known as a kitten.

    Question 2.

    Now the name of the litde black kitten was Ink, And the little gray mouse, she called her Blink, And the little yellow dog was sharp as Mustard,

    But the dragon was a coward, and she called him Custard.

    (a) What is the colour of Belinda’s dog?

    (b) What were the kitten and the mouse called?

    (c) Which word is the stanza means “fear easily”?

    (d) ‘Blink’ here is the name of a mouse but what actually the word means?

    Answer:

    (a) Belinda’s dog is yellow as mustard.

    (b) The Kitten was called Ink and the mouse was called Blink by Belinda.

    (c) The word is ‘Coward’.

    (d) The word ‘blink’ means to shut and open eyes frequendy in quick succession.

    Question 3.

    Custard the dragon had big sharp teeth, And spikes on top of him and scales underneath, Mouth like a fireplace, chimney for a nose, And realio, trulio, daggers on his toes.

    (a) What did the dragon look like?

    (b) Why is the dragon’s mouth called a chimney?

    (c) Which word in the stanza means the same as “a small sword”?

    (d) Find from the passage a word which means a structure through which smoke or steam is carried up away from a fire.

    Answer:

    (a) The Dragon had spikes on top and scale underneath. His mouth was like a fireplace and nose was like a chimney. He looked dangerous as his toes looked like daggers.

    (b) Dragons can spit fire, therefore Custard’s mouth has been called a fireplace.

    (c) The word is ‘Dagger’.

    (d) The word is ‘Chimney’.

    Question 4.

    Belinda was as brave as a barrel full of bears, And Ink and Blink chased lions down the stairs, Mustard was as brave as a tiger in a rage, But Custard cried for a nice safe cage.

    (a) How brave were the Kitten and the mouse?

    (b) Why did Custard cry for a nice safe cage?

    (c) Which word is similar to “anger”?

    (d) Which figure of speech has been used in the first and the third line of the passage.

    Answer:

    (a) The kitten and the mouse were so brave that they could scare away lions.

    (b) Custard cried for a nice safe cage because he was a coward.

    (c) The word is ‘Rage’.

    (d) Figure of speech used in first and third line is Simile.

    Question 5.

    Belinda tickled him, she tickled him unmerciful, Ink, Blink and Mustard, they rudely called him Percival, They all sat laughing in the little red wagon At the realio, trulio, cowardly dragon.

    (a) Why did everyone laugh?

    (b) What did the other three pet call the dragon?

    (c) What does realio, trulio mean?

    (d) Give the synonym of ‘un merciful’.

    Answer:

    (a) Everyone laughed at the Dragon because Belinda tickled him unmerciful.

    (b) The other three pet, Ink, Blink and Mustard rudely called Custard Percival.

    (c) Realio, trulio actually mean really and truly. The words have been changed by the poet so as to give rhythm to the poem.

    (d) The synonym of‘un merciful’ is ‘merciless’.

    Question 6.

    Belinda giggled till she shook the house, And Blink said Week!, which is giggling for a mouse, Ink and Mustard rudely asked his age, When Custard cried for a nice safe cage.

    (a) What did shake the house?

    (b) How did the mouse giggle?

    (c) Write the antonym for giggle.

    (d) Find the antonym of the word ‘insecure’ from the passage.

    Answer:

    (a) Belinda giggled so hard that it shook the house.

    (b) The giggling sound of mouse is ‘week’.

    (c) The word is ‘Cry’.

    (d) The antonym of insecure is ‘Safe’.

    Question 7.

    Suddenly, suddenly they heard a nasty sound, And Mustard growled, and they all looked around. Meowch! cried Ink, and Ooh! cried Belinda, For there was a pirate, climbing in the winda.

    (a) Which poetic device is used in these lines?

    (b) Why was everyone frightened?

    (c) Which word in the stanza means “unpleasant”?

    (d) What does a ‘nasty sound’ refer to?

    Answer:

    (a) In the first line, the poet has used repetition in ‘Suddenly, suddenly’.

    (b) Everyone was frightened because a pirate was climbing up the window.

    (c) The word is ‘Nasty’.

    (d) A nasty sound refers to the entry of a pirate into the house.

    स्रोत : www.cbsesamplepapers.info

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    July 20, 2020 by Prasanna

    Here we are providing The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight, Extra Questions for Class 10 English was designed by subject expert teachers.

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

    The Tale of Custard the Dragon Extra Questions and Answers Short Answer Type

    Question 1.

    What were the names of Belinda’s pets?

    Answer:

    The names of Belinda’s pets were Ink, a little black kitten; Mustard, a little yellow dog; Blink, a little grey mouse and a dragon whose name was Custard.

    Question 2.

    How did the pirate look?

    Answer:

    The pirate held a pistol in his left hand and another pistol in his right hand. He had black beard and his one leg was of wood. He held a bright cutlass in his teeth. It was clear that his intentions were not good.

    Question 3.

    Why did the Belinda cry for help?

    Answer:

    Belinda was scared to see the pirate who had pistols in his hands and had a bright cutlass in his teeth. There was something bad in his appearance and intention. Therefore Belinda was afraid of the pirate and cried for help.

    Question 4.

    What did the custard do at last?

    Answer:

    Custard saved Belinda and the other pets from the pirate. He showed his braver side and attacked the pirate and gobbled him up. Finally, Custard showed that he was not as coward as others.

    Question 5.

    Why did the Custard, the dragon cry for a nice, safe cage?

    Answer:

    Custard, in fact, was very brave but still he kept asking for a nice, safe cage. It made people think him to be cowardly. He might be crying for a nice, safe cage so that he might not harm anyone when in anger or he might be proving that a little safety cage averts a disaster. The others thought that he cried for a cage as he was a coward.

    Question 6.

    What did Belinda and her pets hear?

    Answer:

    Belinda and her pets heard a nasty sound made by the pirate breaking in through the window. Belinda and her pets except Custard were terrified and cried for help. Ink, Blink and Mustard fled away cowardly. Custard fought with him bravely and killed him.

    Question 7.

    What terrified the pirate? Who killed him and how?

    Answer:

    Custard, the dragon, jumped up, snorting and clashing his tail. He was making a lot of clatter and clankering and he was squirming. He attacked the pirate. It terrified the pirate. He fired at Custard and missed. Custard killed him by swallowing him up. It shows that he was brave.

    Question 8.

    Write the poetic aspect of the poem “The Tale of Custard the Dragon”.

    Answer:

    The poem “The Tale of Custard the Dragon” is a light-hearted story, written in the ballad style. It is written in a four-lined stanza format with the rhyming scheme of aabb. It takes it near to the heroic couplet. The poem offers many similes. The stanzas vary in size. The lines are prosaic and long. The first two stanzas act as refrain to indicate continuity. The words are simple.

    Question 9.

    When the pirate attacked Belinda, ail of her brave friends—Ink, Blink and Mustard ran away. Only Custard fought with the enemy. Based on your reading of the poem, write a paragraph on the topic: ‘A friend in Need is a Friend Indeed’.

    Answer:

    Man is a social animal and we all have survived throughout the civilization through the process of socialization. The beginning of any friendship is when one tries to socialize with the other. But not all socializations result in friendship. Some people walk past us in the journey of life, and some stay back and see us grow. The ones, who walk away when the clouds are cast, are the ones who will never stick around when we need them the most.

    A true friend is the one who always sticks around irrespective of how good or bad the situation is. Therefore it is rightly said that those who survive the test of friendship i.e., those who stand by us in our most trying times are the real friends. Truly, a friend in need is a friend indeed.

    Question 10.

    Everyone believed that the Custard was a coward; but when an opportunity came he showed exemplary courage. Based on y our reading of the poem, write a paragraph on the topic: ‘Courage is a Mind, not of Muscle’.

    Answer:

    Mark Twain once said that ‘Courage is resistance to fear, mastery of fear—not absence of fear’. Courage is not merely a show of power but the ability to overcome fear and not allow it to paralyze our minds. Most of us tend to generalize and call people who shy away from a physical show of power as being cowards.

    But the truth lies in the fact that those who indulge in physical aggression are the ones who are the most insecure. David was barely one-fourth of Goliath, the giant. Yet David succeeded, in killing him. He had used his presence of mind and stood successful over an entire army. Thus, we must remember that courage is a matter of mind, not muscle.

    Question 11.

    The dragon Custard was considered a coward. The humble dragon proved his bravery in adversity. Analyses that certain qualities like bravery and courage are situation and spontaneous. Explain with reference to the poem “The Tale of Custard the Dragon”.

    Answer:

    The pirate held a pistol in his left hand and another pistol in his right hand. He had black beard and his one leg was of wood. He held a bright cutlass in his teeth. It was clear that his intentions were not good.

    स्रोत : www.learninsta.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 2 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer