if you want to remove an article from website contact us from top.

    why does the poet use the expression winter under lock in the poem off to outer space tomorrow morning

    Mohammed

    Guys, does anyone know the answer?

    get why does the poet use the expression winter under lock in the poem off to outer space tomorrow morning from screen.

    KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Poetry Chapter 8 Off to Outer Space Tomorrow Morning

    You can Download Off to Outer Space Tomorrow Morning Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions to hel

    KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Poetry Chapter 8 Off to Outer Space Tomorrow Morning

    August 25, 2020 by Prasanna

    You can Download Off to Outer Space Tomorrow Morning Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

    Off to Outer Space Tomorrow Morning Poem Questions and Answers, Notes, Summary

    Question 1.

    Pick out two phrases from line 1 which suggest the final moments for the launch of the rocket.

    Answer:

    The two phrases from the line I which suggest the final moments for the launch of the rocket are a countdown and last look.

    Question 2.

    With what feelings is the speaker flying out of the earth?

    a. despair

    b. lack of confidence

    c. apprehension?

    d. doubt about his return to the earth?

    e. Choose your response from the ones given above or give your own. Say which line or lines in the first stanza support your response.

    Answer:

    The speaker or author of the poem had apprehension about the flying out of the earth.

    Question 3.

    State the reason for the poet to say “calendars and clocks” are useless in space (stanza 2)

    Answer:

    There is no work, no day and night or seasons. Totally there was no change in atmosphere, so there is no need for a calendar or clock.

    Question 4.

    The expression “winter under lock”, means, that in space.

    a. there is no change of seasons.

    b. seasons change frequently.

    c. weather is chilly always

    d. weather is very hot always

    Answer:

    The expression “Winter under lock” means, in space weather is chill always.

    Question 5.

    The speaker has the feeling that he is imprisoned. What might have been the reason for him to have such a feeling? (Read lines 9 to 12)

    Answer:

    In space, there is no communication, no letters, no mail. Nobody visits him Totally he was alone and he felt that he was in prison and he imprisoned in it.

    Question 6.

    The speaker says, “Teacups circling around me like the planets around the sun. “Why does it happen only in space and not on the earth?

    Answer:

    Earth has gravitational force but in space, there is the absence of gravitational pull, due to this the teacup or whatever may be the object, it would revolve around like the planets around the Sun.

    Question 7.

    Read stanza 5, and identify the indirect comparison (metaphor) in it.

    Answer:

    In stanza 5, the indirect comparison or metaphor is “Tracking through your telescope my upward shooting star”.

    Question 8.

    The speaker in the line (19) says “But you needn’t think I’ll give a damn for you”. This is the same as saying

    a) I don’t think I will have time to think about you.

    b) I don’t think I will have no time to think about you.

    Answer:

    The speaker in line 19 says “But you needn’t think I’ll give a damn for you” means

    (a) I don’t think I will have time to think about you.

    Read and appreciate Question 1.

    The tone of the poem is one of

    a) mourning                            [ × ]

    b) jubilation                             [ ✓ ]

    c) disappointment                   [ × ]

    d) sadness                               [ × ]

    e) humor                                  [ × ]

    f) anger                                    [ × ]

    g) protest                                 [ × ]

    You may think more than one is appropriate. Mark if you think so, and mark () if you do not. Justify your choice in your group.

    Question 2.

    Do you think that the repetition of the last line of every stanza is intentional? What might have been the purpose behind it? What does it suggest? Sing it aloud and try to find out the answer.

    Answer:

    Yes, the repetition of the last line of every stanza is intentional. The poet had a joyful mood, and he feels more enthusiasm – off to outer space. The purpose was he should say to everybody.

    Question 3.

    The poem is not full of figures of speech. Yet the poem has two similes. Pick them.

    Answer:

    The poem had two similes. They are

    i) In solitary confinement as complete as any gaol, and

    ii) with the teacups circling around me like the planets around the sun.

    Question 4.

    Pick some instances of daily routine mentioned in the poem. Do you think the speaker doesn’t want to do these things?

    Answer:

    Some instances of daily routine mentioned in the poem are

    pass the helmet from its plastic hook

    cross out the name from the telephone book

    seeing the calendar seeing the time awaking at daylight sleeping at night

    watching the television

    writing letters posting mails visiting friends Question 5.

    A group of rhyming words has been given to you. Write down the remaining ones. You may practice them with proper pronunciation with the help of your teacher.

    ex. Look, hook, book

    Answer:

    Question 6.

    The rhyme scheme in the poem is a a a b. Do you find any other rhyme scheme in the pattern of the poem? Look at the last line of all the stanzas, and find it out.

    स्रोत : www.kseebsolutions.com

    Karnataka SSLC Solution Second Language English

    Karnataka SSLC (KSEEB) Class 10th English Solution for Second Language English Poem Lesson 8 Off to Outer Space Tomorrow Morning Question Answers Solution, Notes, and Summary for Kannada / English Medium Government Schools.

    Karnataka SSLC Second Language English Lesson 8 Poem Off to Outer Space Tomorrow Morning Question Answers Solution

    Krishna March 31, 2022

    Karnataka Board Solution, Karnataka SSLC, KSEEB

    Comments

    Advertisement

    Advertisement KSEEB Karnataka SSLC Solution Class 10 English Second Language – Off to Outer Space Tomorrow Morning

    Board

    KSEEB (Karnataka Board)

    Exam

    SSLC (Class 10)

    Subject

    English

    Language

    2nd Language

    Chapter

    8

    Chapter Name

    Off to Outer Space Tomorrow Morning

    Topic

    Solution of Question Answer/ Study Material and Notes

    Off to Outer Space Tomorrow Morning Class 10 English SSLC Study Material / Notes / Question Answer

    Understand the poem

    1.) Pick out two phrases from line 1 which suggest the final moments for the launch of the rocket.

    Answer: Count Down and last look

    2.) With what feelings is the speaker flying out of the earth?

    a) despair

    b) lack of confidence

    c) apprehension

    d) doubt about his return to the earth

    e) ………………………………………………….

    Choose your response from the ones given above or give your own.

    Say which line or lines in the first stanza support your response.

    Answer: You can start the Count Down; you can take a last look;

    3.) State the reason for the poet to say “calendars and clocks” are useless in space ( stanza 2 )

    Answer: Since there is no change in the atmosphere and no track of time, so the poet says that the calendars and clocks are useless in space.

    4.) The expression “winter under lock,” means, that in space,

    a) there is no change of seasons.

    b) seasons change frequently.

    c) weather is chill always.

    d) weather is very hot always.

    5.) The speaker has the feeling that he is imprisoned. What might have been the reason for him to have such a feeling? ( Read lines 9 to 12)

    Answer: In the space, there is complete no connection with the people. The speaker doesn’t have a letter to write or there is no way of communication. Nobody visits him and he is all alone, so he feels like he has been imprisoned.

    6.) The speaker says, “Tea cups circling round me like the planets round the sun.” Why does it happen only in space and not on the earth?

    Answer: There is gravitation force on the earth but this is not in the space. There is absence of the gravitational pull in the space and this is why tea cups or any other object would revolve around him like the planets revolve round the sun.

    7.) Read stanza 5, and identify the indirect comparison (metaphor) in it.

    Answer: Tracking through your telescope my upward shooting star,

    8.) The speaker in the line (19) says “But you needn’t think I’ll give a damn for you.” This is same as saying

    a) I don’t think I will have time to think about you.

    b) I don’t think I will have no time to think about you.

    Read and appreciate

    1.) The tone of the poem is one of

    a) mourning [X] b) jubilation []

    c) disappointment [X]

    d) sadness [X] e) humour [X] f) anger [X] g) protest [X]

    You may think more than one is appropriate. Mark () if you think so, and mark () if you do not. Justify your choice in your group.

    2.) Do you think that the repetition of the last line of every stanza is intentional? What might have been the purpose behind it? What does it suggest? Sing it aloud and try to find out the answer.

    Answer:  Yes, the last line of every stanza is intentional as it suggests that the speaker is very much excited to be off to outer space. He repeats it to show the intensity of his excitement to come in the outer space soon.

    3.) The poem is not full of figures of speech. Yet the poem has two similes. Pick them.

    Answer: In solit’ry confinement as complete as any gaol

    With the tea cups circling round me like the planets round the Sun,

    4.) Pick some instances of daily routine mentioned in the poem. Do you think the speaker doesn’t want to do these things?

    Answer: Passing helmet from the plastic hook, crossing the name from the telephone book, looking at the calendar and clock for date and time reference, writing letters and posting them, visiting friends, watching television, are some instances of daily routine mentioned in the poem.

    The speaker wants to do these things.

    5.) A group of rhyming words has been given to you. Write down the remaining ones. You may practise them with proper pronunciation with the help of your teacher.

    Look, hook, book.

    Answer: Clock – lock – knock

    Mail – hail Begun – sun – one Afar- star – are Hop –stop – top

    6.) The rhyme scheme in the poem is a aa b. Do you find any other rhyme scheme in the pattern of the poem? Look at the last line of all the stanzas, and find it out.

    Answer: The last lines are same in every stanza. It ends with the word ‘morning.’

    स्रोत : www.netexplanations.com

    Off To Outer Space Tomorrow Morning Poem Summary And Line By Line Explanation In English Class 10th • English Summary

    Off to Outer Space Tomorrow Morning Poem Summary and Line by Line Explanation in English Class 10th • “Off the Outer Space Tomorrow Morning” is one of

    Back to: Karnataka Board Class 10th Notes

    Table of Contents

    Introduction

    “Off the Outer Space Tomorrow Morning” is one of the literary written by Norman Nicholson. Norman Nicholson is a poet from the United Kingdom well known for his straightforward attitude and thus he is very direct in his thought and tells whatever he feels without any hesitation and this element can be seen throughout the poem. The text of this piece is the simple story of the thoughts of an astronaut as he prepares to head off into outer space.

    Explanation

    Explanation Stanza 1

    You can start the Count Down; you can take a last look;

    You can pass me my helmet from its plastic hook;

    You can cross out my name from the telephone book

    For I’m off to Outer Space tomorrow morning.

    The poet here is telling so many things for us to do when he is using the phrase “you can” indicating to the readers. He says that we can start the count down because he feels that he is ready and asks us to take a last look at him because he feels that he might not return back to earth. He is having negative thoughts and thus he asks to look at him for the last time before he goes to space. He has to gear up and asks us to give him the helmet and asks the readers to cross his name from the telephone book because no one will be able to call him anyway as the space shuttle won’t have a telephone to talk to people on earth and will leave the next day early in the morning to outer space.

    Stanza 2

    There won’t be any calendar, there won’t be any clock;

    Daylight will be on the switch and winter under lock.

    I’ll doze when I’m sleepy and wake without a knock-

    For I’m off to Outer Space tomorrow morning.

    The poet says that there won’t be any calendar or a clock as even if he carries them, it will not be of any use because he won’t experience day and night, similarly, the calendar will be useless too because only when he returns to earth, he will know for how many days he was in the outer space. For him it will be day only when he switched on the light, he is relating the artificial light to daylight or sunlight. The lock and the door are the only things that separate him from outer space which is cold and dark and relates it to winter. He will speel whenever he is sleepy and since there is no one to wake him up he will get up whenever he feels. The poet then reminds the readers that he is off to outer space the next morning.

    Stanza 3

    I’ll be writing no letters; I’ll be posting no mail.

    For with nobody to visit me and not a friend in hail,

    In solit’ry confinement as complete as any goal

    I’ll be off to Outer Space tomorrow morning.

    The poet then tells the readers that there is no use in writing any letters and won’t be able to post any mail. The poet will be all alone, he will have no one to visit him neither in times of happiness nor in times of suffering. The poet feels that because he’s in a space shuttle he compares it to jail as he feels suffocated like living in a box.

    Stanza 4

    When my capsule door is sealed and my space-flight has begun,

    With the tea cups circling round me like the planets round the Sun,

    I’ll be centre of my gravity, a universe of one,

    Setting off to Outer Space tomorrow morning

    As soon as the poet will enter the spaceship and the door will be shut, his space flight will begin and when he enters the space as there will not be any gravity, everything around the poet will encircle him and feels that he will be the center of his gravity his belongings resemble the planets that move around the center of gravity.

    Stanza 5

    You can watch on television and follow from afar,

    Tracking through your telescope my upward shooting star,

    But you needn’t think I’ll give a damn for you or what you are

    When I am off to Outer Space tomorrow morning.

    The poet tells the people on earth can watch him and follow him from the earth and can track him through their telescope and compares his rocket to a shooting star. The poet however doesn’t care about who’s watching or following him as he will be in space and he won’t have any idea about it. The poet feels proud that he will be in outer space the next day.

    Stanza 6

    And when the rockets thrust me on my trans-galactic hop,

    With twenty hundred light-years before the first stop,

    Then you and every soul on earth can go and blow your top

    For I’m off to Outer Space tomorrow morning

    The poet says that when the rocket will take off, it will create a thrust and he will go on a journey across the galaxy. His journey is endless with twenty hundred light-years before his first stop. He will be on a journey so far away and meanwhile, the people on earth can go on with their day-to-day life because these won’t affect him as he will be off to outer space the next morning

    Conclusion

    The poet uses a unique technique. Through negative references, he conveys positive feelings. When he compares life in outer space to solitary confinement in jail and when he says there would be no friend who would enquire after his well-being, it is as though he laments about his loneliness. But then, the tone, which is light and jovial, persists throughout the poem and we can make out that he is looking forward to the experience of being alone amidst the vastness of the outer space with no one to disturb him. The poet has no sense of regret as such an existence offers him the splendour of being the centre of his own gravity, a universe by himself, with teacups circling around him like the planets in orbit.

    स्रोत : englishsummary.com

    Do you want to see answer or more ?
    Mohammed 5 day ago
    4

    Guys, does anyone know the answer?

    Click For Answer